Затварят временно ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград заради нарушение на нормите на замърсяване на въздуха, стана ясно от брифинг на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова и министъра на енергетиката Росен Христов. В момента сe намаляват мощностите на ТЕЦ-а. „Брикел“ обаче ще продължи да работи. 

Министърът на екологията коментира, че в събота са установени високи превишения на нормите на серен диоксид в предприятието. „Три пъти по-високи са били стойностите в събота преди обед“, каза тя, предаде БТА.

„Само в рамките на по-малко от 12 часа – от петък до събота, в Димитровград са регистрирани осем превишения на нормите на серен диоксид“, посочи още министърът.

Тя обясни, че допускането на превишения за серен диоксид на годишна база е до 24 на средночасовите норми и до три – на средноденонощните. В събота ние достигнахме прага на трите средноденонощни норми, подчерта Карамфилова.

„Този момент е изключително критичен предвид факта, че в момента срещу България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух. Едната е свързана с нарушаване нормите на серен диоксид, а другата – с фини прахови частици“, коментира тя и добави, че финансовите санкции, които се очакват, са в „изключително големи“ размери. Карамфилова каза, че това поставя под риск и цялата енергийна система.

Министърът на екологията каза, че „има огромна вероятност“ съдът на Европейския съюз да постанови мерки, които са свързани най-вероятно с отнемане на дерогациите, дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн.

„Втората мярка, която съдът може да постанови, е ясно и категорично намаляване на мощностите, дори има вероятност от затваряне на централи“, каза още Карамфилова.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов поясни, че още две нарушения и определената за страната ни дерогация може да бъде отменена. „Което би довело на практика до затварянето на всички въглищни мощности в страната“, каза той.

По думите му това би довело България от нетен износител на електричество до нетен вносител. Министър Христов посочи, че ТЕЦ „Марица 3“ има максимална мощност от 65 мегавата, което не го определя като фактор в енергийната сигурност на страната и региона. „Електроцентралите в Маришкия басейн обаче са с общо инсталирана мощност над три хиляди мегавата и са критични както за нашата енергийна система, така и за енергийната сигурност на целия регион“, подчерта той.

Временното преустановяване на работата на ТЕЦ „Марица 3“ и следващите мерки, които сме взели – пълни проверки и консултации от експерти на министерството на околната среда и водите, е с цел тя да приведе работата си в рамките на екологичните си норми и, ако това не успее да се случи, тя ще трябва да остане затворена, обясни Христов. В случай, че еконормите не бъдат изпълнени, ще се наложи България да затвори 1/3 от енергийните си мощности, уточни той.

Министър Карамфилова посочи, че работата на ТЕЦ „Марица 3“ е била спряна за 48 часа след констатираните през уикенда нарушения. „В момента се работи по намаляване на мощностите и предприемане на последващите действия“, добави тя.

На въпрос относно „ТЕЦ-Брикел“ Карамфилова коментира, че предприятието работи, но има разпоредени непрекъснати проверки. 

По време на брифинга министър Карамфилова обясни също, че министерството на околната среда и водите се готви да предостави информация на Европейската комисия, с която да покаже дали има устойчива тенденция към намаляване на нормите на серен диоксид.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук