Борислав Сандов
На снимката: Борислав Сандов, министър на околната среда и водите.

Засилен е контролът по границите за внос на нерегламентирани отпадъци. Това увери вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на парламентарния блицконтрол днес. Екоминистърът бе категоричен, че България не трябва да бъде бунище за боклуци, независимо дали са вносни или не. Той обърна внимание, че от както е на тази длъжност няма внос на нито един тон опасни отпадъци.

„Аз ще направя всичко възможно да не се превръщаме в последна спирка на отпадъците на други страни“, каза Сандов.

По думите му, той е дал нареждане на регионалните инспекции по околната среда и водите да извършват стриктен контрол. Сандов увери, че правителството ще промени политиката по този въпрос, и посочи, че откакто е министър, не е подписвал нотификация за внос на отпадъци.

Във връзка с казуса с отпадъците на пристанище Варна, Сандов обясни, че е взета проба, за да се провери дали наистина са с код 19-12-10 – отпадъци с производство на RDF твърдо гориво.

Министърът каза още, че отпадъците във Варна са пристигнали с нотификация на бившия министър на екологията Емил Димитров. Сандов отбеляза, че заради това властите не могат да ограничат конкретно тези отпадъци, защото страната ни ще бъде в нарушение.

Екоминистърът каза още, че в по-голямата си степен българските общини не правят добро сепариране на отпадъка.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук