CNN Travel представя 21 международни специалитета за всяко небце. Научете за вкусното културно разнообразие на закуската в нашия свят. Може би дори ще откриете вдъхновение за следващото си хранене.
Швейцария
През делничните дни швейцарците често се придържат към бързи, но засищащи закуски като традиционната закуска с мюсли – смесица от овесени ядки тип гранола с плодове, която обикновено се сервира върху гъсто кисело мляко. През уикендите обикновено е време за швейцарски брънч. Наред с рьощти (картофени палачинки), сирена и колбаси, в централната част на масата е така наречения zopf, традиционен плетен яйчен хляб, подобен на бриош, сервиран с мед, масло и конфитюр.
Етиопия
Когато ядете qurs (означава „закуска“ на амхарски, официалният език на Етиопия), има вероятност да ви сервират каша. Въпреки че има много разновидности и имена за топли зърнени зърнени храни, които се ядат в цялата страна, пикантната каша Genfo е една от най-популярните. Тя се прави чрез смесване на ечемичено брашно с вряща вода, докато се образува гъсто, лепкаво тесто, след което се оформя в кръгла могила с кладенче в центъра. То се пълни с избистрено масло, смесено с бербере, сложна смес от подправки, а по краищата на ястието често добавят лъжици кисело мляко.
Япония
Японските закуски попадат върху пикантната страна на хранителния спектър. Голяма част от нещата, които ядат за закуска японците, не биха били неуместни за всяко друго хранене за деня. Много сутрешни ястия се състоят от селекция от малки чинии, всяка с няколко хапки от традиционно японско ястие. Например риби като сьомга или скумрия, мисо супа, мариновани зеленчуци и ориз. Има и тамагояки, леко сладък омлет, направен от тънки слоеве яйца в правоъгълен тиган, който му придава характерната форма.
Исландия
Някои исландци започват деня си с масло от черен дроб на треска, богат източник на омега – 3 мастни киселини. Това е един от страничните продукти на рибната индустрия в страната. За него се твърди, че се бори със сезонното афективно разстройство, както и че има много ползи за здравето. Но това не е единствената опция за закуска на исландците. За по-вкусно сутрешно хранене те предпочитат купа хафраграутур, гъста овесена каша с ядки, стафиди и захар, или порция Скир, гъст култивиран млечен продукт, подобен на кисело мляко, който всъщност представлява прясно сирене.
Сингапур
Множеството ястия, сервирани в различните част на Сингапур привличат апетита. Заведенията за хранене на открито винаги са отворени и не е необичайно да видите гладни хора, които загребват купи с пикантни нудъли с къри за закуска. За традиционна закуска тостът с кая е задължителен. Този непретенциозно изглеждащ препечен сандвич е намазан с ароматна кая – сладко, приготвено от кокосово мляко, яйца и понякога листа от пандан. Има ярък зелен цвят и вкус. Страхотен е с кафе или чай, а всеки щанд или магазин прави препечени тостове с кая по своя собствена рецепта.
Мароко
Заедно с ментовия чай, хлябът с грис е основен продукт на мароканската маса за закуска. Baghrir са тънки кръгчета с дрожди, осеяни с малки дупки, които са им дали името „палачинки с хиляда дупки’. Тези леки хлебчета от грис се заливат с масло и мед. Друг вариант на мароканската закуска е Харча. Това са по-дебели кръгли бисквити на скара, които имат хрупкава коричка от посипка на прах от едър грис.
Австралия
За тези, които обичат зърнени закуски, авокадо и пикантни тостове, австралийското „бреки“ ще ви заведе в рая. С фокус върху пресните продукти, пълнозърнестите храни и хранителните комбинации, австралийските закуски могат да варират от класически тост с авокадо върху хляб със семена, до поширано яйце и мариновани зеленчуци, или оризов пудинг с кисело мляко, семена и горски плодове. Австралийците не пропускат кафето – еспресо, с високо съотношение на горещо мляко.
Аржентина
Има една дума, която дефинира аржентинската маса за закуска: сладкиши. Тя обхваща един сладък и тестен свят от форми, размери и вкусове. Някои от по-популярните предложения включват кроасани, козуначени хлябове, подобни на бриош, традиционни понички с пълнеж, чурос. Всеки от изброените сладкиши често може да се срещне потопен в шоколад. Много от тях са пълни с млечен карамел или ванилов крем. Задължително се консумират големи количества мате или кафе.
Германия
В страната на вурстчетата не е изненадващо, че наденица и други меса играят главна роля в традиционната немска закуска. Тя представлява бюфет пълен с разнообразие: колбаси, сирена, хляб и кифлички, гевреци, както и пресни плодове, рохко сварени яйца и подправки като домашно сладко.
Бразилия
Pao de queijo, бухнали печени рулца със сирене, които са основен продукт на бразилската култура, представляват една от най-характерните закуски в страната. Вариант за закуска е и бразилския хляб bolo de fuba. Представлява торта от царевичен хляб с влажна и кремообразна текстура, която идва от добавянето на настърган пармезан и/или настърган кокос.
Тунис
Любителите на пикантните ястия ще харесат лаблаби, подправена супа от нахут. Да, тунизийцете похапват супа на закуска. Нахут и паста от хариса са двете съставки в почти всяка рецепта за лаблаби, но всеки готвач я приготвя по различен начин. Понякога сгъстена с парченца остарял хрупкав хляб, понякога овкусена с изстискан лимон, понякога кремообразна, гарнирана с кисело мляко, маслини, или поширано яйце. Това е закуска, която засища през целия ден.
Турция
Традиционната турска закуска, е пищна афера, в която има за всеки по нещо и предлага изобилие от възможности. На масата нищо не липсва – турски хляб като симит, кръгъл хляб, пиде, плосък хляб, купички с фета или други пресни или солени сирена, маслини, халва, мед, консерви. Яйца, които често се приготвят с пържени на тиган резени сушена телешка наденица, подправена с чесън, червен пипер, кимион и смрадлика.
Португалия
Кафе напитките с много мляко са първата поръчка за закуска в Португалия. Uma mei de leite, смес от равни количества кафе и мляко, или um galao, което е предимно мляко с чаша кафе, е лесен начин за успокояване на деня. Въпреки че много португалци предпочитат просто парче препечен хляб заедно с напитката си, идеалното съчетание за тези млечни кафета е традиционната португалска торта с яйчен крем. С люспеста обвивка от бутер тесто и кремообразен пълнеж тя е предпочитана закуска.
Украйна
Нежни и пухкави отвътре и хрупкави златисто кафяво отвън, украинските палачинки сирники са направени с проста съставка: прясно фермерско сирене, известно като творог, с консистенция, подобна на рикота или извара. Подобно на американските палачинки или френския тост, те могат да бъдат гарнирани с пресни плодове или пудра захар. Но също като картофени палачинки или блинчета, те могат да бъдат овкусени и със заквасена сметана.
Тайван
Прясно соево мляко е специалитет на Тайван, който обикновено се прави на място от улични търговци и ресторанти всяка сутрин. Сервиран горещ през зимата и студен през лятото, той е освежаващ контраст с палачинките с лук, кнедлите и пържените пържоли, които също са част от обичайната тайванска закуска.
Италия
Италианците са твърде заети за закуска или поне такова впечатление оставят, заради броя на кафе-баровете, в които гостите пият еспресото си изправени, за да започнат бързо деня. Но винаги има време за кафе и италиански сладкиши. Еспресото или капучиното често се съчетават с обикновен сладкиш като корнето или кроасан, пълен с крем или нутела. Друг стандарт за закуска е Sfogliatelle е хрупкав и люспест многопластов сладкиш със сладък пълнеж от сирене рикота.
Съединени Американски щати
Когато става въпрос за класически американски брънч, не можете да сбъркате с пухкави палачинки, подредени високо до купчина хрупкав бекон. Контрастните текстури и съчетаването на солено-сладък вкус правят тази закуска любима на деца и възрастни. Палачинките могат да гарнират с всичко – от пресни боровинки и шоколадов чипс до пекани, но класическите топинги от масло и кленов сироп си остават златния стандарт.
България
Попарата следва дългата традиция да използват остатъците от хляба като хранене на следващия ден. Тази топла, успокояваща закуска е любима от детството на много българи. Не е овесена каша и не е съвсем печиво, но споделя характеристиките и на двете. Нарязан на кубчета хляб се заливат с топло мляко или чай. Добавят се натрошено българско сирене, масло и захар и се оставят да омекнат. Българското сирене, което е по-кремообразно и по-меко от много от източноевропейските саламурени сирена, придава на ястието солен и пикантен вкус.
Текстът е публикуван в CNN, преводът и заглавието са на Дебати.бг