На снимката: зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов

Освободеният от затвора Джок Полфрийман се намира в дома за временно настаняване в Бусманци и ще остане там, докато няма решение на съда и заради неговата персонална сигурност, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

„МВР чака в момента всички нужни документи, за да напусне този човек страната. МВР ще изпълни решение на съд тогава, когато всичко е ясно“, добави той.

Днес от 16.00 ч. във Върховния касационен съд ще бъде публично разпределено делото, образувано по искане на главния прокурор за възобновяване на възобновяване на производството по делото за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и за отмяна на постановеното определение по него за условно предсрочно освобождаване на австралиеца, съобщиха от ВКС. Разпределението ще се извърши в деловодството на Наказателната колегия на Върховния касационен съд – Съдебна палата, сутерен, стая № 8 (близо до служебния вход на ул. „Алабин“).

Балабанов отговори доста объркващо на журналистическите въпроси относно поведението на МВР при вариантите на развитие на случая, като остави съмнения как смята да процедира по-нататък неговото ведомство с Полфрийман. По думите му „ако той получи пасаван и има решение на съда да напусне страната, няма сила, която да го спре“, но същевременно зам.-министърът заяви, че „МВР чака в момента всички нужни документи, за да напусне този човек страната и да се убеди от нашите съдилища, че този човек действително може да напусне нашата родина“. Той допълни, че има предвид прокурорското искане за преразглеждане на освобождаването и възможния граждански иск на семейството на убития за неплатена кръвнина.

Запитан дали не трябва МВР да изпълнява преди всичко решенията на съда, Балабанов каза:

„Ние изпълняваме решенията на съда, но нашият контролен орган е прокуратурата. Когато ни разреши прокуратурата, тогава ще го освободим този човек. Случаят е много заплетен“.

Той заяви още като лично мнение, че не очаква Полфрийман да съди държавата за незаконно задържане заради държането му в Бусманци след предсрочното освобождаване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!