Тошко Йорданов
На снимката: Тошко Йорданов

Не можеш да бъдеш в коалиция с някого, когото смяташ за вреден за държавата и не може да се коалираш с мафията, заяви в предаване по телевизия „7/8“ Тошко Йорданов, сценарист и водещ в същата медия и зам.-председател на партия „Има такъв народ“ /ИТН/, чийто лидер е Слави Трифонов. По думите на Йорданов единствената политическа формация в бъдещия парламент, с която ИТН може да води разговори, е „Демократична България“, въпреки че нейни представители са участвали във второто правителство на Бойко Борисов.

„Любопитно ми е дали бихте задали този въпрос на „Да, България“, защото те бяха министри във втория кабинет на Борисов. Не в първия, когато дойде на вълната на надеждата. Тогава беше ясно вече как се крадат пари и какви са финансовите кръгове. Тогава Христо Иванов стана министър и беше във властта с него. Как си представяте морален гражданин, който заявява, че тази политическа партия е вредна, а лидерът й практически е за затвора – и да влезеш в коалиция с него. Това е такова плюене на сурата, че просто е абсурдно“, обясни водещият.

Извън очевидната фактическа грешка, допусната от Йорданов /тъй като „Да, България“ не е съществувала по времето когато дясната коалиция „Реформаторски блок“ бе в управлението заедно с ГЕРБ, а Христо Иванов участва в кабинета в лично качество/, думите на зам.-председателя на новата партия дават за първи път недвусмислена яснота за политическите намерения на ИТН в следващия парламент, в който се очаква партията да присъства. Той посочи като голямо предимство на своята формация, че досега не е била във властта с ГЕРБ:

„Всички са се вторачили в Слави. Едните, защото ги е страх, че ще ги измете, като дойде. Другите, защото се смятат за по-умни и откъде накъде хората харесват това, което той прави. Само ние не сме били във властта с ГЕРБ. И Мая Манолова е била като част от БСП и заедно с ДПС. „Демократична България“ е била с ГЕРБ /отново неточност, тъй като и това политическо обединение не е съществувало тогава – бел. ред./. Те излъгаха, че няма да се коалират с Борисов, и го направиха 24 часа по-късно. Ако ние го направим това – разпънете ни на кръст.“

От думите на Тошко Йорданов прави впечатление, че в представите на ръководството на ИТН има разлика между различните етапи в управлението на ГЕРБ и Борисов, които в началото са давали основания за надежда. С това сценаристът обясни и добрите отношения от миналото между своя шеф и партиен лидер Слави Трифонов и настоящия премиер:

„Различията между Слави и него, между нас и Борисов, започнаха, когато той стана кмет. Преди това той и Слави имаха близки приятелски отношения. Борисов беше симпатичен на всички. Малко хора не го харесваха, докато беше секретар на МВР, в правителството на Сакскобургготски. Беше симпатичен, защото беше различен от цялата политическа паплач. В момента, в който влезе във властта, показа що за човек е. Почнаха едни обещания, едни заигравки с бюджета, строеж на метрото от приятеля на дъщеря му, на когото той твърдеше, че му е ударил шамар след това.“

Йорданов говори и за обществено известните отношения между Трифонов и хора, смятани за членове на „подземните кръгове“, като обясни, че познанството на шефа му с Илия Павлов, Георги Илиев и др. се дължи изцяло на контакти покрай изявите на Слави Трифонов в шоубизнеса и че, за разлика от Борисов, който е бил “в директни бизнес отношения СИК“, Трифонов няма такива.

„Нещата при Слави са на ниво двама души се познават и им е било приятно да пият кафе заедно. Няма бизнес тук, няма обвързаност. За разлика от повечето политически лидери, които са имали директни финансови контакти с изброените личности“ – каза Йорданов.

Той опроверга и слуховете за задкулисно финансиране на ИТН, като заяви, че финансирането идва от Трифонов, „който продаде, каквото можа“, както и от реклама и абонаменти.

За пореден път Тошко Йорданов защити позицията на партията си за въвеждане на мажоритарен избор в два тура за депутати, за намаляване на партийната субсидия, задължително гласуване и електронно гласуване. По думите му това се 4 неща, от които „няма да мръднем“.

Партията иска още пряк избор на омбудсман, главен прокурор и полицейски началници.

Йорданов бе категоричен, че партиите трябва да се дисциплинират финансово и това е целта на намаляването на субсидиите. Той препоръча те да започнат да се издържат в по-голяма степен от членския внос, както това е ставало преди в началото на века да се приеме партийното субсидиране от държавата.

Зам.-председателят на ИТН не очаква сегашните управляващи да подадат оставка заради протестите, защото не са „политици и държавници, а престъпници и мутри“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук