Петър Славов е юрист и икономист по образование, адвокат по професия с над 10г. стаж. Председател на сдружение „Граждански блок“, част от „Гражданска платформа” и член на Съвет „Управленска алтернатива“ на „Демократична България“. Най-активният народен представител в 43-то Народно събрание с над 500 внесени въпроса към Министерски съвет.

Адвокат Славов, намираме Ви на протеста. Може ли да ни кажете каква е Вашата мотивация да се намирате тук тази вечер?

Мисля, че днес, в Деня на независимостта на България , най-нормалното нещо е да сме тук. Както виждате, има изключително много хора и всички те казват основно едно нещо освен обичайното „Оставка!”, казват – „искаме независимост и от мафията”. Крайно време е да си върнем държавата от мафията и наистина да я получим тази независимост от това мафиотско управление.

Правителството обаче казва, че мафията е тук, на площада. Вие съгласен ли сте с това?

Правителството казва едно, но аз лично предпочитам да вярвам на гражданите, а виждате, че днес те тук са изключително много хиляди. Така че предлагам Ви да се доверим на тях. Неслучайно са дошли хора от цялата страна, виждам от най-различни градове. Буквално от цялата страна са се вдигнали, за да дойдат тук, за да извикат „Оставка!” и „Не на мафията!”.

Смятате ли обаче, че правителството ще подаде оставка? Вече 75 дни продължават протестите.

Очевидно правителството и въобще това управление се надяваха протестът да затихне, по възможност да спре да бъде толкова активен, виждате, че това не се случва. Нещо повече – бих казал, че това управление постоянно дава поводи на гражданите с неадекватните си действия. Начинът, по който последно приеха изборния кодекс и безобразията, които сътвориха в него е най-пресният пример, а такива не липсват още десетки и стотици други, бих казал.

Какви са безобразията в Изборния кодект, тъй като решението за него беше взето наскоро, миналата седмица?

Най-знаковият пример е, е след като всички очаквахме най-после въвеждането на машинното гласуване, за да няма съмнения в честността на вота и начина, по който се отчита вотът на гражданите, това, което направиха управляващите, беше да дублират машинното гласуване с хартиено, което практически обезмисля машините, тъй като издадените от тях машинно генерирани протоколи трябва да се преписват на ръка. Мисля, че е повече от  ясно, че след като се преписват, колко грешки ще има, а и не само грешки – поправки, вероятно и фалшификации. Така че това очевидно е един саботаж на машинното гласуване. Аз, разбира се, се надявам нещата да не спрат до тук. Има заявка за вето на този закон, надявам се да има все пак някакво вразумяване и наистина да се остави като основен способ гласуването с машини, да се въведе гласуването от дистанция, каквото въобще никой в парламента не си помисли да предложи и в крайна сметка нещо разумно да се направи, а не глупост след глупост и мерки, които поставят под съмнение честността на бъдещия вот.

Една от новите мерки е, че Конституцията ще може да се променя чрез референдуми. Според Вас тази мярка не заплашва ли малко или много демокрацията в България?

Това нещо, което приеха в последния момент в пленарната зала, очевидно в резултат на политически пазарлък, тъй като същото решение беше отхвърлено в Правната комисия на второ четене, показва само това – че всичко в момента в това Народно събрание са политически пазарлъци. Това е нещо, което очевидно ултимативно са поискали така наречените „Патриоти”, за да  подкрепят пък те така наречения „Констититций 2”, ако използвам това име на този проект на Конституция, който са внесли управляващите или както го наричат те  – Нова конституция. Очевидно няма граница къде това безумие да стигне. Това е едно откровено противоконституционно предложение, защото е очевидно, че не може Конституцията, в която е разписана цяла глава как се извършват промени в нея, с някакви такива неясни способи като едно допитване по начина, по който те са го написали, едва ли не да изменяш самата Конституция на държавата. Това просто противоречи на действащата Конституция и по всичко изглежда, че ако стигне до Конституционния съд, ще бъде отменено, но не пречи да се прави чист популизъм с него и да се говорят откровени неистини от така наречените „Патриоти”.

Вие как коментирате днешната дата и протеста, който се провежда на нея. По зависими или по-независими сме от преди 112 години?

Протестът ми се вижда доста масов, може би един от най-масовите, наравно с тези от началото на месеца, които се случиха, и това мисля, че всички трябва да ни раздва. Хората са тук, на площада, отстояват си исканията и очевидно показват, че няма да се съгласят с опитите за манипулации и опитите за бягство от отговорност на управниците ни. Виждате – всеки ден от тях противоречиви послания, често говорене на откровени неистини и вече очевиден страх от избори и от предсрочни избори, което между другото е най-нормалното нещо за една демократична държава. При политическа криза се отива на избори и съобразно вота на хората, вота на бълграския народ, се продължава нататък, за да се успокоят нещата.

Казахте страх – защо се страхува правителството от предсрочни избори?

Едно от предположенията е, че се страхува от честни иозбори. А едни предсрочни избори, които не се организират от настоящата власт, по всичко изглежда, че няма да се развият по начина, по който те си представят. Включително бяха направени заявки те да бъдат проведени с машинно гласуване – нещо, което управляващите на практика саботираха по отношение на редовните избори с тези промени, които преди малко вече коментирахме.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!