Красимир Първанов
на снимката: зам.-министър Красимир Първанов

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов е депозирал оставката си тази сутрин в Министерския съвет.

Очевидно оставката е свързана с информацията, че и Първанов е купил луксозен имот, в идеалния център на София, от фирма „Артекс”, на преференциални цени.

Скандалът с апартаментите досега доведе до оставките на правосъдния министър Цецка Цачева на зам.-министъра на младежта и спорта Ваня Колева.

Първанов придобива луксозния апартамент през есента на 2018 г. от фирма „Артекс“.

Той е с площ 150 кв.м. и разполага с два гаража от 50 квадрата. Общата сума на сделката е 240 хиляди лева или това прави по 616 евро на кв.м..

Апартаментът е в луксозна кооперация на улица „Тинтява“ в столичния квартал „Изток“, на няколко пресечки от сградите, където недвижими имоти имат Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Това практически е второ уволнение за Първанов. През 2011г. той беше махнат от поста изпълнителен директор на НЕК след бурен скандал с тогавашния енергиен министър от първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков.

Причината за това бе, че Първанов подписал допълнително споразумение с руската „Атомстроейскпорт“, според което НЕК се задължава да сключи окончателен договор за изграждането на АЕЦ „Белене“, без да е бил упълномощен от Трайков. Заради това му действие българската държава беше принудена да плати допълнителни 100 милиона лева.

Малко по-късно обаче уволнението на Първанов беше стопирано от премиера. Оказа се, че подписът за „Белене“ е бил съгласуван с тогавашния ресорен вицепремиер Симеон Дянков, а Трайков получи второ предупреждение за отстраняването му от министерския пост.

В крайна сметка обаче няколко дни по-късно Първанов беше освободен като шеф на НЕК заради грубо нарушение на йерархичния ред.

Въпреки това, на 15 май 2017г., Първанов беше назначен от министър Теменужка Петкова за заместник-министър на енергетиката, по предложение на НФСБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!