Красимир Първанов
на снимката: зам.-министър Красимир Първанов

Още един член на кабинета се оказа с апартамент от придобилата лоша слава фирма „Артекс”. Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов си е купил жилище на преференциални цени през 2018г.

Първанов си купил апартамент от 150 кв. м заедно с два гаража с обща площ на гаражите от 50 квадрата за сумата от 240 хиляди лева.

Това прави точно по 616 евро на кв. м.

Първанов се сдобива с имота на 28 септември 2018 г.

Апартаментът в луксозния блок се намира в кв. „Изток” на ул. „Тинтява”, или на няколко пресечки от сградите, където с недвижими имоти се сдобиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

В същата сграда апартамент е получил няколко дни по-рано и бившият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

През февруари 2018 г. председател на КРС става сегашният транспортен министър Росен Желязков, след като изтича мандатът на Божков, заемал длъжността от 2007 година. Сделката на Веселин Божков за апартамента е излязла 682 евро на кв. м.

Номинацията на Красимир Първанов е на Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Тогава председателят на партията Валери Симеонов коментира, че Първанов е предложен за поста заради професионалните си качества. През 2011 г. Първанов е уволнен от НЕК след бурен скандал. Причината е, че подписва допълнително споразумение с руската „Атомстроейскпорт”, според което НЕК се задължава да сключи окончателен договор за изграждането на АЕЦ „Белене”, без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Тогава Първанов се защити, че е имал мандат за това от Симеон Дянков. В крайна сметка уволнението стана факт.

Скандалът с апартаментите се разгоря миналата седмица, след като беше съобщено, че председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдният министър Цецка Цачева, бившият културен министър Вежди Рашидов и зам.-министърът на спорта Ваня Колева са се сдобили с големи луксозни апартаменти в идеалния центъра на София на преференциални цени.

Прокуратурата и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имуществото разследват имало ли е злоупотреба с власт и господстващо положение.

Оставка вече подаде министър Цецка Цачева, след като се срещна с премиера Бойко Борисов. Няколко часа след нея оставка подаде и Ваня Колева.

КАКВО ЗНАЕМ ДОТУК?

Припомняме, че за апартамента на Цветан Цветанов се заговори още на 19 март. В сряда прокуратурата започна проверка по случая с луксозното жилище, тъй като стана ясно, че имотът е придобит на 4 пъти по-ниска цена от пазарната.

Ясно е още, че Цветанов се сдобил с 315 квадрата в луксозната сграда през юни миналата година. Апартаментът струва над 380 000 лева или по 627 евро на квадрат, а пазарната цена на квадратен метър в сградата започва от 1800 до 3000 евро/кв.м (а и по принцип имотите в този квартал са изключително скъпи).

източник: Артекс

Новият апартамент на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината“. Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на буквите“. Зданието се намира в столичния квартал „Изток“, на улица „Латинка“.

Апартаментът е разположен на последния етаж и заема площ от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и предверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта е собственост на Цветанови. Общата площ на недвижимата собственост е малко над 315 кв. м.

За да плати новото си жилище, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разменя със строителя две свои жилища заедно с две паркоместа, на стойност 290 000 лева. Доплаща и 100 000 лева.

сграда
източник: Артекс

Още същия ден двете жилища, които Цветанов използва в бартера, са продадени на бивш негов подчинен – Симеон Велков.

„От нищо не се притеснявам“, каза в четвъртък бившият вътрешен министър в отговор на въпрос за предстоящата прокурорска проверка.

„Аз съм изряден български гражданин, най-лесно беше сега да се скрия и да не ви обърна никакво внимание“, обясни той на журналистите.

И добави:

„Всичко, което съм извършил, е напълно законно“, декларира той.

Той повтори, че не вижда проблем с цената на новото си жилище, защото е заменил два апартамента в същия район и е доплатил 100 000 лева за допълнителните 50 квадрата.

В телевизионно интервю единият от собствениците на фирма „Артекс” – архитект Весела Мирянова обясни, че цената на апартамента за Цветанов е по „лична преценка“.

сграда
източник: Артекс

И добави, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ е оценил както никой друг „мощната енергийна защита“ на сградата на ул.“Латинка“ 8 с вградения в нея 91 псалм и по тази причина е получил преференциални условия за купуването на жилище.

По думите й Цветанов заменил „два негови стари апартамента с много луксозно обзавеждане получава един нов апартамент, но на шпакловка и замазка“.

„И след като нашата себестойност е около 500 евро/кв. м, какво ви притеснява, че сме продали на загуба. Да, имам такива апартаменти“, каза Мирянова в отговор на въпрос има ли и друг апартамент в този квартал, който да е по 700 евро/кв.м.

Междувременно стана ясно, че в същата сграда апартаменти на преференциални цени са си купили и правосъдният министър Цецка Цачева и председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов.

На 27 юли Цецка Цачева купува своето жилище. То е съсобствено със сестра й. За 198 кв. м. двете плащат 285 704 лв., което прави по 670 евро на квадратен метър. Към жилището има и 20 кв. м. гараж. Само месец по-рано „Артекс“ продава друг апартамент със същата квадратура, но доста по-висока цена – над 350 хил. лв.

„Подписала съм през 2017-та предварителен договор за строителство и продажба на имот, когато той беше на изкоп. Правила съм съответни вноски, които са описани по нотариалния акт до покриване стойността на имота в груб строеж. Фирмата прояви разбиране да ме изчака, за мога да продам друг имот. Мога да ви кажа, че е четирицифрена сума в евро. Нямам категорично никакъв конфликт на интереси, тъй като моята работа никога и по никакъв начин не е била свързана с работата на дружеството. Няма никаква връзка, че с г-н Цветанов сме клиенти на тази фирма, сега разбирам, в сравнително близко време”, каза правосъдният министър Цецка Цачева.

Вежди Рашидов купува двата си имота през фирмата си „Рашидов Пропъртис“. За апартамента от 112 кв. м. плаща 187 432 лв., т.е. цената е по 856 евро за квадратен метър. Сделката е вписана на 26 юли, ден преди тази на Цачева. Втората покупка е през септември. Тогава „Артекс“ продава на „Рашидов пропъртис“ 75 кв.м. апартамент и гараж от 18.2 кв. м. на ул. „Тинтява“ за 140 819 лв. Тук цената е 776 евро на кв. м.

„Смятам, че договарянето на 860 евро на квадрат никак не е малко за сделка във фаза „чертеж и основи“. Не е почтено да се обсъждат, без да има каквито и да е доказателства за нарушения, свободните пазарни договаряния“, казва Вежди Рашидов.

Той допълни, че сделката е изрядна, парите му са спечелени честно, а данъците – платени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук