Иван Костов
на снимката: Бившият министър-председател Иван Костов

По време на участието си в организираната от Атлантическия съвет в България конференция „Членството в НАТО – ключ към ЕС“ бившият премиер на страната в периода 1997-2001 г. Иван Костов коментира повдигнатите срещу редица политици обвинения.

По думите му хибридната заплаха налага зависимост на партийни и държавни институции като българската прокуратура, разследващи органи или органи за борба срещу корупцията.

Всяко повдигнато обвинение се приема като обосновано и формира обществени нагласи. В последните две години прокуратурата преследва редица политици, които подкрепят действията на НАТО, каза Костов и припомни опитите да бъдат осъдени бившият външен министър Даниел Митов и на отбраната Николай Ненчев.

Според експремиера управляващите не заемат позиция в конфликта на Русия с НАТО и в отравянето на семейство Скрипал във Великобритания. Костов е на мнение, че парализата на българските политически партии е очевидна и те не противодействат на хибридната заплаха от Русия.

Иван Костов каза също, че е разрушен екипът в ДАНС за противодействие на руските служби и защитата против руската хибридна заплаха сега е непрофесионална.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!