Любомир Кючуков
на снимката: директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг бившият зам.-министър на външните работи и дипломат Любомир Кючуков коментира перспективите за нов референдум за Брекзит и събралата вече над 5 млн. подписа петиция за стоп на процеса.

По думите му втори референдум може да има само ако британският премиер Тереза Мей подаде оставка.

„Втори референдум според мен е възможен само при оставка на това правителство и дори според мен при нови парламентарни избори с ново мнозинство. В рамките на този парламент трудно би могло да се очаква, че ще има нов референдум. Всички тези условности, разбира се са свързани с това за какво ще бъде референдумът дотолкова, доколкото дори по това какъв да бъде въпросът няма единно мнение. Засега по-голямата част от британското общество настоява това да бъде референдум за одобряване на договора, с който Великобритания евентуално ще напусне ЕС, а не референдум за напускане или оставане – повторен на този, който вече имахме.”

Перспективите британският премиер Тереза Мей да подаде оставка са все по-отчетливи, смята Кючуков. По думите му такива са настроенията както в консервативното правителство, така и в парламента на страната.

Това може да се случи ако за трети път Камарата на общините отхвърли сделката за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Тогава вариантите са два – или този парламент да излъчи ново консервативно правителство, или Великобритания да гласува на нови парламентарни избори.

Цялото интервю с Любомир Кючуков може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!