на снимката: Премиерът на Гърция Алексис Ципрас
на снимката: Премиерът на Гърция Алексис Ципрас

Турски военни самолети са принудили хеликоптера, с който е пътувал гръцкият премиер да лети ниско и да прави маневри, за да се избегне инцидент, докато не са се намесили гръцките ВВС.

Ципрас е пътувал към островите Агатониси, които са недалеч от турската граница. За инцидента съобщи самият Алексис Ципрас и предупреди „Турция да не харчи излишно бензин и керосин“.

„Ако е необходимо, ще стигна и с плуване до най-отдалечената гръцка земя“, каза още министър-председателят.

„Преди малко имах честта преди пристигането си тук в Агатониси да бъда посрещнат от няколко турски военни самолети. По всяка вероятност и те искаха да се включат в честванията за националния ни празник. Принудиха хеликоптера, с който пътувах, да прави маневри на малка височина, докато не се намесят гръцките военни самолети. Както винаги става, за да спрат нарушенията на въздушното ни пространство“, каза още Ципрас и подчерта, че „Гърция винаги е била за мир, сътрудничество и диалог“.

Гръцкият премиер напомни, че страната му е държава, с която трябва да се съобразяват, но все пак тя залага не на силата, а на мира.

„Това послание искам да изпратя до нашите съседи, които трябва да разберат, че в Егейско море има перспектива само сътрудничеството и разбирателството и общото ни развитие“, каза още гръцкият министър-председател Алексис Ципрас.

РЕАКЦИЯТА НА ТУРЦИЯ

Турските бойни самолети не са тормозили хеликоптера на гръцкия премиер, твърдят източници на сигурността в Анкара.

Турски изтребители не са участвали в създаване на напрежение с хеликоптер, с който е пътувал гръцкия премиер Алексис Ципрас, цитират турски медии представители на националната сигурност.

Опровергавайки направено по-рано твърдение на Ципрас, източниците твърдят, че турските самолети провеждали рутинни мисии в района.

В исторически план между Гърция и Турция има спорадични изблици на напрежение от десетилетия. Причина за тях са териториални претенции, както и енергийни източници, открити в Егейско море и о. Кипър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!