Тереза Мей
На снимката: британският премиер Тереза Мей

Пет милиона подписа вече има в петицията, призоваваща британското правителство да отмени Брекзит и да остави Великобритания в Европейския съюз.

Това е най-големият брой подписи под подобен документ с искане към парламента.

Посещенията в сайта, където е качена петицията, са били толкова много, че той е спрял да работи заради претоварване.

Чрез петицията се призовава спиране на действието на чл. 50 – клауза в Договора за ЕС, която Обединеното кралство задейства, за да започне напускането на Блока.

Ако това се случи, Великобритания няма да напусне Европейския съюз.

Конкурентната петиция за напускане на Общността без споразумение получи едва 500 000 подписа.

Междувременно източник, близък до премиера Тереза Мей съобщи, че тя е свикала извънредна спешна среща в провинциалната си резиденция за кризата около Брекзит.

Според него, на срещата са поканени някои от ключовите министри в кабинета, както и няколко членове на Консервативната партия на Мей, включително вицепремиерът Дейвид Лидингтън, министърът на околната среда Майкъл Гоув и министърът по Брекзит Стив Баркли.

В неделя в „Съндей таймс“ се появи информация, че кабинетът на Тереза Мей планира да я отстрани от поста и да я замени с вицепремиера Дейвид Лидигтън на фона на нарастващото напрежение около възможното излизане от Евросъюза без споразумение.

На 22 март британският министър-председател прие условията на лидерите на 247-те държави членки на ЕС. Те решиха, че пред Лондон има две възможности: първата е Брекзит със сключената вече сделка, а вторият изход е Брекзит без сделка. Вероятността за ново споразумение изобщо не стои на дневен ред.

Ако британският парламент одобри сегашната сделка, то Брекзитът ще бъде на 22 май. Но, ако парламентът отново откаже да ратифицира договора, то тогава излизането на Великобритания ще се случи на 12 април без каквато и да е сделка.

Важно е да се отбележи, че позицията на Германия беше леко смекчена по този въпрос, а позицията на Франция беше твърда и категорична, изразена лично от Макрон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!