Робърт Мюлер
на снимката: специалният прокурор Робърт Мюлер

При предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп не е имало връзки с Москва. Това е установил специалният прокурор Робърт Мюлер след две години разследване.

В доклада си Мюлер отказва да се произнесе дали доказателствата сочат, че президента Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

„Докладът не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, но и той не го реабилитира”, пише в документа.

Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн са „заключили, че доказателствата, събрани по време на разследването не са достатъчни, за да се установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието“.

Пред репортери преди да се качи на Air Force One, президентът Тръмп заяви:

„Няма намеса на Русия. Няма възпрепятстване и нищо такова. Това е пълно и цялостно реабилитиране“. „Срам е, че страната ни трябваше да премине през това. Да бъда честен, срамно е, че вашият президент трябваше да премине през това, още преди да бъде избран. И това е незаконно. И за щастие, някой друг погледна по друг начин. Това беше нелегално и се провали. Така че – пълна реабилитация, няма намеса, няма възпрепятстване. Благодаря ви!“, бяха думите на президента.

Робърт Мюлер разследва евентуална руска намеса почти 2 години. За това време екипът му е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 свидетели, издал е почти 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 искания за информация към чуждестранни правителства.

Екипът на специалния прокурор повдигна обвинения на 34 души, сред които шестима бивши сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании.

Нито един от тях не е обвинен за връзки между кампанията на президента и Москва.

Докладът на разходите за разследването сочи, че за първите 21 месеца на следствието са похарчени 25 милиона долара.

По-голяма част от сумата е отишла за наем на офис, транспорт, плащане на съветници, заплати на персонала и офис консумативи.

Мюлер е получил заплата 162 000 долара, сочат данните на Министерството на правосъдието.

Ето основните констатации от 2-годишното разследване, които президентът редовно осъждаше като „лов на вещици”, преди да поиска реабилитация след приключването му.

НАМЕСА В ИЗБОРИТЕ

Специалният прокурор е установил, че има убедителни доказателства, че Русия се е намесила в изборите, както чрез координирана кампания за дезинформация, така и чрез хакване на имейлите на изборния екип на Хилари Клинтън.

В писмо до законодателите, Мюлер е установил, че е имало „многобройни оферти от свързани с Русия лица, за да подпомогнат кампанията на Тръмп“.

Все пак разследването не е установило членовете на кампанията на Тръмп да са договорили или координирали с руското правителство в дейността му по намеса в изборите.

ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО

Много наблюдатели предричаха, че най-голямата опасност за Тръмп е възможното обвинение за възпрепятстване на правосъдието, особено за решението му да уволни директора на ФБР Джеймс Коми, който оглавяваше разследването преди Мюлер.

Все пак става ясно, че доказателствата в доклада на този етап „не са достатъчни, за да се установи, че президентът е извършил престъпление – в случая възпрепятстване на правосъдието“.

БЕЗ ПОВЕЧЕ ОБВИНЕНИЯ

Бившият съветник по националната сигурност на Тръмп Майк Флин, неговият бивш личен адвокат Майкъл Коен и неговият председател на кампанията Пол Манафорт, са сред 34-те лица, които вече бяха обвинени от Мюлер, но те ще бъдат последните, смятат анализатори.

Причината – докладът не препоръчва никакви допълнителни обвинения, нито специалният прокурор е получил запечатани обвинителни актове, които все още не са оповестени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук