Турска телевизия излъчи материал от камера за видеонаблюдение, показващ мъже, които носят куфари и чанти, в които се предполага, че са съдържали части от тялото на убития саудитски журналист Джамал Хашоги.

Кадрите, показани на телевизия А-Хабер в неделя, включват трима мъже, които внасят пет куфара и две големи черни торби в дома на генералния консул на Саудитска Арабия в Истанбул.

Резиденцията се намира в близост до саудитското консулство, където Хашоги е бил убит в началото на октомври. Това убийство постави на изпитание отношенията на Рияд със Запада.

Позовавайки се на неназовани турски източници, А-Хабер каза, че разчлененото тяло на Хашоги е вътре в куфарите и чантите.

Кашоги, сътрудник на „Вашингтон пост“, беше убит на 2 октомври скоро след като е влязъл в консулството на кралството. От Рияд отричат операцията да е била официално санкциониране.

59-годишният бивш саудитски критик е бил удушен, преди да бъде разфасован от екип от 15 саудитци, изпратени в Истанбул за убийството, твърдят турски официални лица. В някои медии се появиха информации, че тялото на Хашоги е било разтворено в киселина.

Консулството и резиденцията на консула бяха претърсени от турските власти през октомври. Бяха проверени и няколко други места, но и досега частите от тялото на убития критик на режима в Рияд не са открити.

Саудитска арабия отказа да се съобрази с неколкократните искания на Анкара за екстрадиране на заподозрените за връзка с убийството.

По информация на А-Хабер куфарите и чантите са били натоварени на микробус, който минал краткото разстояние от консулството до резиденцията. След това мъжете внесли вътре багажа. Каква е по-нататъшната съдба на чантите остава неясно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!