Днес се състоя тържественото поставяне на флага на Европейския съюз в пленарната зала на Върховната Рада – законодателния орган на Украйна. „Вярвам в европейското бъдеще на Украйна“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Започна новата история на Украйна и Европейския съюз“, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. „Това събитие е символно и значимо за всеки украинец, защото вече повече от 30 години вървим към това!“, заяви Олександър Корниенко, първият заместник-председател на Върховната Рада на Украйна.

В залата присъстваха украинският президент Володимир Зеленски, а посредством видеовръзка председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обърна към Върховната Рада на Украйна.

Европа ще стои зад Украйна толкова, колкото трябва. Няма да спрем, докато не победите врага“, заяви тя.

„Когато два пъти дойдох в Киев, видях с очите си как вашият парламент работеше дори в най-мрачните времена, когато бомби падаха точно върху Киев и вие изграждахте барикади, за да защитавате дори помещенията на Върховната Рада. Украйна кандидатства за членство в Европейския съюз няколко дни след атаката на Руската федерация. Работихме дни и нощи, за да ви подкрепим, но именно вашите усилия доведоха до такъв успех“, каза още тя.

„Украйна вече има напълно ясна европейска перспектива. Украйна е страна-кандидат за присъединяване към Европейския съюз. Вярвам в европейското бъдеще на Украйна“, каза още Урсула фон дер Лайен.

Зеленски: Започна новата история на Украйна 

Президентът на Украйна Владимир Зеленски също се обърна към Върховната Рада на Украйна.

„Започна новата история на Украйна и Европейския съюз, сега не сме близо, сега сме заедно. Не двама съседи, между които има граници и бариери, а едно европейско семейство с общи ценности и обща съдба“, заяви той.

Володимир Зеленски
На снимката: Володимир Зеленски.

„115 дни между подаването на украинската молба за членство и отговора на Европейския съюз е рекордно кратък срок. Създадохме изключително здрава основа, която вече няма да бъде унищожена от никого и на която можем да изградим европейското си бъдеще. Украинците трябва да бранят независимостта си с оръжие в ръце, безопасността на всеки наш гражданин, така че украинските сутрини да не започват толкова трагично като днешните – с руски ракетен удар в региона на Одеса, а спокойно, както сутрините на всяка европейска столица в 21. век“, каза още Зеленски.

„Знамето на Европейския съюз в залата не е просто красив жест, то трябва да бъде символ на нашата задача – да приемаме всяко решение, необходимо за европейския път на Украйна“, категоричен беше той.

Реформите пред Украйна

Председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук заяви, че украинският законодателен орган работи постоянно по уеднаквеното на украинското законодателство с това на Европейския съюз. „Ще използваме тази възможност с уважение“, заяви той и посочи, че Украйна няма нужда от изключения и ще направи всичко необходимо, за да стане член на ЕС.

„До тази сутрин имах две мечти. Първата – в залата на Върховната Рада, до жълто-синьото знаме, да застане знамето на Европейския съюз. Втората е, когато най-накрая сваля военната си униформа и облека бяла риза, за да проведа мирно пленарно заседание на парламента. Първата мечта вече се сбъдна. Така и втората ще се сбъдне!“, каза още Стефанчук.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук