„Продължаваме промяната“ ще предложи Асен Василев за министър-председател на България в следващите шест месеца, в които да бъдат приети промените в Закона за КПКОНПИ, да бъдат взети стъпки за отчетност на главния прокурор, да бъдат приети 22 законови промени, така че парите по Плана за възстановяване и устойчивост да стигнат до България. „Продължаваме промяната“ ще разчитат на подкрепата на коалиционните си партньори, независимите депутати и съмишлениците си. Това заяви във видеообръщение днес премиерът в оставка Кирил Петков.

ДЕБАТИ.БГ публикуваме пълния текст на изявлението на Петков:

„Скъпи сънародници, днес се намираме на исторически вододел. Имаме възможността да продължим промяната със законова държава, България, която просперира, България, в която обществените средства се харчат за обществени нужди или имаме риска да се върнем назад. Назад към задкулисието, кукуловодите, чуждите интереси. Искам ясно да заявя: Няма да допуснем България да вземе грешната посока!

Няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства. Няма да допуснем прокурорите да продължават да бездействат. Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд. Няма да допуснем всички тези неща, защото не ни е страх. И да, с БСП имаме различия по международните въпроси. И да, с част от депутатите от ИТН имаме лични различия. Но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България. Ние всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред.

Всички, освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджета. Всички, освен тези, които са толкова корумпирани, че са ги сложили в списъка „Магнитски“. Всички, освен тези, които се крият в тъмни стаи и пращат СМС-и, за да контролират своите депутати. Всички, освен тези, които се влияят от чужди държави, така че дори техните прякори са с имена на чужди валути. Всички други трябва да се обединим с ясни, определени задачи, които трябва да свършим в следващите шест месеца.

Ние трябва да променим Закона за КПКОНПИ и Бойко Рашков трябва да оглави Антикорупционната комисия. Ние трябва да сложим механизъм за разследването на главния прокурор с независим съдия. Ние трябва да сменим всички регулатори с изтекъл мандат – КЗК, КФН, БНБ, така че те да работят за българските граждани. Ние трябва да променим Закона за обществените поръчки, така че обществените средства да се харчат прозрачно за нуждите на България. Ние трябва да приемем 22 законопроекта, така че да вървим по пътя за усвояването на 13 млрд. лева от Плана за възстановяване и устойчивост. Ние трябва да довършим стратегическия план за българското земеделие и 16 млрд. лева да отидат при българските земеделци. Трябва да довършим енергийната диверсификация и трябва да направим една Държавна агенция по горите, която да включва и Агенцията по горите, и преприятията, които в момента управляват горските фондове, така че да прекъснем веднъж завинаги дървесната мафия.

Всички тези неща трябва да се случат в следващите шест месеца. Призовавам всички наши съмишленици, всички наши коалиционни партньори, всички независими депутати да се обединим в една обща коалиция с тази програма и тези задачи да бъдат свършени в следващите шест месеца.

Нищо не е по-важно за България сега от това. Няма пост или позиция, която да е по-важна.

Ето защо във вчерашния ден предложих на „Продължаваме промяната“ следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор. Един отбор с него, с всички членове на „Продължаваме промяната“, с всички коалиционни партньори, с всички съмишленици.

Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата докрай!“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук