посланик Елеонора Митрофанова

На фона на вътрешните вълнения поради решението на премиера в оставка Кирил Петков да експулсира 70 руски депутати, отговорът отвън е единен – ЕС и НАТО подкрепят България и правото и да вземе това решение. Подкрепа страната ни получи и от Великобритания, след като руският посланик Елеонора Митрофанова постави ултиматум – премиерът да отмени решението или ще бъдат скъсани дипломатическите отношения.

„Европейският съюз изразява съжаление за необоснованата заплаха от страна на Руската федерация за скъсване на дипломатическите отношения с България в отговор на решението на България, което е в пълно съответствие с международното право, да експулсира 70 служители на руското посолство, които са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

При тези обстоятелства Европейският съюз напълно подкрепя и е солидарен с България и ще следи този въпрос отблизо.

Подобна непропорционална стъпка от страна на Русия само ще я изолира още повече в международен план.”, гласи изявлението на Европейската служба за външна дейност.

„Решението на България да експулсира 70 руски служители като чуждестранни агенти е суверенно решение, което трябва да бъде уважено. Съюзниците от НАТО категорично осъждат дългогодишния модел на руско принудително поведение, опитите за намеса в нашите демократични процеси и институции и за посегателство върху сигурността на нашите граждани. Ние сме солидарни с нашия съюзник България.”, написа говорителят на НАТО Оана Лунджеску в Туитър.

Британският министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли  също изрази подкрепа от името на Великобритания за решението на България.

„Обединеното кралство приветства решителните действия на България за експулсиране на 70 руски дипломати и служители на разузнаването.

Подкрепяме #България, която предприема по-нататъшни стъпки за защита на своя суверенитет и сигурност от руската враждебна дейност.”

На този фон Кирил Петков отхвърли руския ултиматум за отмяна на решението за експулсиране на 70 руски дипломатически служители, като нарече поведението на Москва „неприемливо“. Руската посланичка от своя страна, публикува официално изявление в страницата на руската мисия във Фейсбук, в което обявява, че предприема стъпки към закриване на посолството в София. Към този момент това изглежда малко вероятно, тъй като именно руското посолство до голяма степен се използва за подсигуряване на руското влияние в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук