Преди няколко дни финансовият министър Владислав Горанов неясно подхвърли, че ще се вдигнат всички данъци. Тъй като е ясно, че евентуалното им увеличение ще спечели част от гласовете на най-бедния електорат, днес и президентът Румен Радев се включи в това състезание по популизъм. Горанов заговори за промяна на данъчната система, но официално не е споменал промяна при данъка печалба, който бе свален на 10% през 2008 г. от Тройната коалиция. Напоследък обаче се чуват все повече гласове в тази посока от средите на правителството, включително вчера президентът Росен Плевнелиев защити идеята.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева също се обяви за увеличаване на данъците за богатите.

От Садово държавният глава разкритикува плановете на правителството да свали ДДС за ресторантьорството.

Радев също се обяви за цялостна промяна на данъчната система, при която плоският данък да бъде заменен от прогресивното данъчно облагане, и за пореден път обвини управляващите, че нямат ясен план за излизането от кризата с коронавируса.

„Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме от него с още по-голям хаос“, каза Радев пред журналисти в Садово.

Според президента по данъчната система се работи на парче.

„Аз не мисля, че към такава сложна и отговорна система, каквато е данъчната, трябва да се подхожда „на парче“ и без ясни идеи и разчети“, каза държавният глава.

Според Радев сегашната данъчна система е несправедлива и ни отдалечава от европейския модел, като натоварва бедните и средната класа за сметка на най-богатите.

„Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира“, призова Румен Радев.

ЗА ДЪРЖАВНИТЕ БЕНЗИНОСТАНЦИИ

Държавният глава определи като „авантюра“ идеята за създаване на държавни бензиностанции.

Според него цялата инициатива показва неспособността на държавата да се справи с картела в горивата и е странно как сега тя ще играе двойна роля – на конкурентен участник на пазара и на регулатор.

 „Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Тези, които искат да реализират тази идея, трябва да много ясно да се покажат от къде и как ще се вземат тези ресурси и къде другаде ще се натовари джобът на българите.  Ако ще строим държавни бензиностанции по начин, по който се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим“, посочи Радев.

Правителството планира да създаде „Държавна петролна компания“ (ДПК), под чиято шапка ще работят около 100 бензиностанции.

Радев призова обаче вместо бензиностанции, държавата да построи центрове за дигитални технологии в областните градове, да ги оборудва адекватно и да осигури качествени млади специалисти, които да работят с децата.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!