Международният филмов фестивал в Кан е един от най-престижните кинофоруми в света. Провежда се в град Кан, Южна Франция. За първи път той се е провел на 1 септември 1939г. с филма „Гърбушкото от Нотър Дам“. Инициатор за провеждането на фестивала е тогавашният министър на образованието на Франция, политикът и адвокат Жан Зе. Датата обаче се оказва съдбовна не толкова за провеждането на фестивала, но и за цялото човечество – Нацистка Германия напада Полша и избухва Втората световна война. Възраждането на фестивала е през 1946г., когато се провежда от 20 септември до 5 октомври. След това се организира всяка година през месец май с малки изключения.

Фестивалът е посещаван от много кинозвезди и е популярен начин за кинопродуцентите да започнат новите си филми и да продадат работата си на дистрибуторите, които идват от цял свят.

Тази година събитието бе открито от пищна церемония на 17 май и се очаква да продължи до 28 май. В него ще се състезават 19 филма. Тази година участват и два родни български филма. Те са в селекцията „Особен поглед” – „Посоки” на Стефан Командарев и „Уестърн” – копродукция на Германия, България и Австрия.

Водещ на церемонията по откриването бе Моника Белучи, която наелектризира атмосферата на 70-ото издание на кинофестивала.

„Тук всички гласове могат да бъдат чути, защото езикът на киното не принадлежи на никого и в същото време принадлежи на всички“, каза фантастичната Белучи.

След кратка киноретроспекция режисьорът Петро Алмодовар, председател на журито на тазгодишния Кан, излезе на сцената. Той обеща да бъде „субективен, страстен и гъвкав“ председател. До него на сцената се нареди журито: холивудската звезда Уил Смит, китайската актриса Фан Бинбин, италианският режисьор Паоло Сарентино и френската режисьорка и актриса Аниес Жауи.

После излезе комикът Алекс Луц със силно изрусена коса и прекъсна Белучи, за да танцуват двамата върху мелодия на Piensa en mi на Лус Касал. Моника поведе танца и завърши със страстна целувка на сцената, от която всички присъстващи в залата останаха изненадани.

Разбира се, откриването не мина и без модни гафове. Сред най-интересните дами бе Бела Хадид, чиято рокля разкри малко повече от очакваното.

Очакванията са следващите няколко дни в Кан да бъдат звездни, да се лее шампанско, да се сключват сделки за милиони и да бъдат представени едни от най-интересните и силни премиерни заглавия.

Разгледайте галерията ни със снимки и вижте кои звезди минаха по червения килим в Кан и на какви тоалети заложиха:

[Best_Wordpress_Gallery id=“38″ gal_title=“Кан-фестивал“]

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук