Си Дзинпин
На снимката: Китайският президент Си Дзинпин

Коронавирусът тръгна от китайската провинция Хубей и вече се разпростира в над 200 държави по света. Милиарди хора са под блокада, в опит да се ограничи разпространението на коронавируса. Следователно стотици хиляди предприятия спряха работа, а милиони хора вече се регистрират като безработни.

Напоследък Китай търпи много критики, че са прикрили истинските мащаби на епидемията умишлено. И очаквано започват да валят искове срещу Китай. Мисури е първият американски щат, който съди китайското правителство заради кризата с коронавируса.

Местните власти обвиняват Пекин, че е прикрил сериозността на епидемията от новия коронавирус и по този начин е нанесъл непоправими икономически и човешки щети на Мисури и по цял свят.

Гражданският иск, заведен във федерален съд от главния прокурор на Мисури Ерик Шмит, посочва като основание небрежност, освен другите обвинения.

В жалбата се казва още, че Мисури и жителите му потенциално са понесли икономически щети в размер на десетки милиарди долара и искат компенсация за това.

„Китайското правителство излъга света за опасността и заразната природа на Covid-19, затвори устата на информатори и не положи особени усилия да спре разпространението на заболяването“, заяви в становище републиканецът Ерик Шмит.

Искът е насочен към китайското правителство, Китайската комунистическа партия и други китайски държавни институции и официални лица.

В Мисури са потвърдени 5963 заразени с новия коронавирус, в това число 215 починали.

Китай е изправен и пред други подобни дела в американски съдилища.

Хотел в италианския курорт Кортина д`Ампецо също подаде иск срещу китайското министерство на здравеопазването за нанесени заради епидемията от коронавирус щети.

Хотелът обвинявай властите в Китай за „несвоевременно информиране на Световната здравна организация за разпространението на коронавируса и причинената от него смъртност в периода от ноември до декември 2019 година“.

В иска се твърди, че Китай не е направил необходимите проверки преди излитането от своите летища, което е довело до големи загуби за италианския туристически сектор.

Адвокатът на хотела Марко Виньола заяви пред телевизия „Tgcom24“, че техният пример може да бъде последван и от други туристически структури.

Неговите клиенти са пропуснали възможността да проведат финала на световното първенство по ски, което трябваше да се състои в италианския алпийски град през март.

В заявление на представители на хотела се подчертава, че непредвиденото му затваряне на 12 март в разгара на зимния сезон, е довело до „катастрофални последици, включително уволнението на служители и разтрогването на договори за доставки“.

Хотелът с обръща към съда в Белуно с молба да признае „сериозни пропуски“ на китайското министерство, благодарение на които италианските власти не са успели да предприемат необходимите оперативни мерки в областта на общественото здраве, което несъмнено би минимизирало негативните последици от епидемията на COVID-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!