На снимката: управителят на НОИ Ивайло Иванов

Наполовина са спаднали приходите от осигуровки за месец март спрямо същия период на миналата година, съобщи през БНТ управителят на НОИ Ивайло Иванов. По думите му доста фирми са били затворени вследствие на заповедта на министъра на здравеопазването, най-вече хотели, ресторанти, обслужващата сфера, доста лица са съкратени. Има спад и в осигуровките, които плащат фирмите.

Иванов подчерта, че засега „нямаме притеснения“ за това дали системата ще издържи.

„При приемането на закона за извънредното положение бяха направени разчети и осигурителните вноски, които трябва да се съберат, бяха намалени с 430 млн. лв. Заедно с допълнителния 1 млрд. лв. към фонд „Безработица“ за схемата 60/40, бюджетът на НОИ бе коригиран общо с 1.430 млрд. лв. По този начин всички плащания в НОИ са гарантирани и осигурени. Ако видим, че има отклонения от този буфер, ще се обърнем към Министерския съвет за корекция на бюджета със средства от централния бюджет. Ако съвсем нараснат разходите, може да се стигне и до актуализация през Народното събрание“, обясни управителят на осигурителния институт.

Иванов цитира данни, според които 42 000 от безработните, които са се регистрирали в бюрата по труда след 13 март, ще получат 60% от възнаграждението, върху което са се осигурявали.

Днес социалният министър Деница Сачева съобщи, че от началото на кризата 82 000 души са изгубили работата си, а 15 000 са били назначени. За около 2 седмици са одобрени заявки по мярката 60/40 на 72 000 работници и служители, почти половината от които са от хотелиерския и ресторантьорския бранш. По думите на Сачева дневният брой на новорегистрираните безработни е спаднал от 7-8 хиляди през пиковите дни до около 2 300 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук