Десислава Иванчева
на снимката: Бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева

Днес започва делото срещу отстранения кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров.

Делото ще се гледа от Специализирания наказателен съд. Тримата са обвинени затова, че са изнудвали строителния предприемач Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за разрешение за строеж в квартала.

На миналото заседание, съдът прецени, че в обвинителния акт не са допуснати съществени процесуални нарушения, затова днес заключителната му част трябва да бъде прочетена в съдебната зала.

Той описва как, според прокуратурата, е взето решението за изнудването на Ваклин. Инициатор била Иванчева, помагала ѝ Петрова, а Дюлгеров предложил да е посредник в контактите със строителния предприемач.

Те обсъждали сумата от 250 000 лева, но след като станало ясно, че Ваклин има интерес и към други терени в „Младост“, била удвоена, пише в обвинителния акт.

В него е описано как са се договаряли мястото и начинът на предаване на първата вноска от подкупа – 70-те хиляди лева, който бяха намерени у тримата подсъдими при показните им арести на 17 април.

От обвинителния акт става ясно, че бял тефтер на Десислава Иванчева е едно от основните доказателства за корупционната афера. Той е бил намерен  в дамската ѝ чанта, а на първите му две страници имало инициали и суми.

От ареста си и досега отстранената кметица и бившата ѝ заместничка твърдят, че са невинни и че са жертва на схема, организирана от третия подсъдим – Петко Дюлгеров,  и подалия сигнал, че е изнудван  – Александър Ваклин.

Бизнесменът ще е сред първите разпитвани по делото, както и съпругата му и десетки общинските служители.

Припомняме, че тримата са обвиняеми по дело с обвинение за получаване на подкуп от 70 хил. евро и бяха задържани на 17 април 2018 г. в София.

Разследването продължи по-малко от 3 месеца.

Предвид високия обществен интерес към досъдебното производство, както и наложената от ръководството на Специализираната прокуратура политика на откритост пред обществото за работата на институцията, публикуваме в прикачен файл предявените постановления за привличане на лицата в качеството им на обвиняеми, след заличаване на съдържащите се в тях лични данни:

Десислава Иванчева

Петко Дюлгеров

Биляна Петрова

На 8 юни Специализираният съд отстрани Иванчева от поста кмет на „Младост”. Няколко дни по-късно отхвърли молбата й за предсрочно освобождаване заради влошеното й здравословно състояние.

АРЕСТЪТ

Припомняме, че Десислава Иванчева беше арестувана от маскирани служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество в центъра на София във вторник. След 10 часа разпити на крак, кметът беше освободен.

„За мен това е клопка. На заден багажник оставени ей така. Това ще се разследва тепърва кой ги е оставил. Едва в 17:00 имаме адвокат. Четири часа от 1 без 15 до 17 нямаше адвокат. Казаха, че нямам право на адвокат и направиха показно. 34 полицаи имаше, 9 коли”, заяви Десислава Иванчева пред Нова телевизия, докато беше изведена с полиция.

В тъмните часове на денонощието процесуално – следствените действия продължиха в сградата на Министерството на спорта, където 10 часа беше държана кметът на район „Младост”.

Десислава Иванчева
На снимката: арестът на кмета на район „Младост” Десислава Иванчева

От Сдружение „Зелен Младост“ заподозряха, че арестът й е във връзка с техен брифинг, на който трябвало да изнесат смущаваща информация.

Според Сдружението зелените площи в София са под заплахата от масово застрояване.  Петър Кърджилов от отдел Връзки с обществеността на район „Младост” и член на сдружението посочва, че проблемът произтича от параграф 28-ми на новоприетия  Закон за устройство и застрояване на Столичната община:

„Според който параграф се отваря вратичка за застрояване на градинки и зелени площи в кварталите на цяла София. Няколко юристи се изказаха вече в тази посока,  няколко неприлични организации, които се борят за нормално живеене в нашия град“

ВЕРСИЯТА НА ПРОКУРАТУРАТА

В кабинета на кмета на Район „Младост“ Десислава Иванчева са открити много преписки, за които се твърдяло, че са изгубени, но са използван за изнудване на строителни предприемачи. Обвинението срещу нея е за търговия с влияние. Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг по повод показния арест на Иванчева.

Според Гешев Иванчева е възпрепятствала дейността дори на инвеститори клас „А“.

Става въпрос за предприемач, който дълго време е живял в чужбина и „няма нагласата и манталитета и поведението на някои наши характерни български особености“, в насока, че не възприема начини за разрешаване на проблема с пари под масата.

„Този човек е с различно мислене, европейско мислене, е бил изнудван в чисто житейския смисъл по отношение на него е упражнен натиск, за да плати една сериозна сума”, заяви Гешев.

Близо година той се опитвал да си изкара документи, пускал жалби до институции, но резултат нямало, обясниха обвинителите и добавиха, че чрез посредници се свързват с него хора на кметицата, които му казват, че тя е много ядосана, заради жалбите, които е подавал и той ще има проблеми. От същите посредници станало ясно, че на него му е заявено, че ще строи на 20 евро на квадратен метър на строежа, което прави 1 000 000 евро.

Той обаче успял да се спазари за 500 000 евро, като първо трябвало да плати 250 000.

Тази сума трябвал да бъде разделена на 3 вноски на по около 70 000 евро, като документите, които се чакали една година щели да бъдат „оправени“. Човекът осигурил първата част от сумата, а посредник ги дал на Иванчева като взел 14 000 за себе си.

Гешев каза, че посредникът е направил пълни самопризнания, а парите, които открили у Иванчева били белязани и тя светнала „като коледна елха”.

ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА Е КМЕТ НА МЛАДОСТ ОТ 2016Г.

Десислава Иванчева стана кмет на район „Младост” след предсрочни избори през 2016г., на които се яви като независим кандидат, подкрепен от партията на Георги Кадиев „Нормална държава”.

До гласуването тогава се стигна след поредица протести срещу застрояването на района, в които Иванчева беше главно действащо лице.

През миналата година Георги Кадиев свали доверието си от Десислава Иванчева и повтори това и след ареста й вчера. Той поясни, че тя е била издигната от протестиращите от квартала, а партията му й е помогнала, защото се е смятало, че така помага на гражданското общество. Впоследствие партията се е разграничила от Иванчева, която, според Кадиев, „не достигна нивото на управленец“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!