Министерството на отбраната на САЩ обяви споразумение на стойност 512 милиона долара с американската компания „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin) за производство на изтребители Ф-16 Блок 70 за Република България, съобщава „Дифенс Блог“.

Този договор предвижда производството на осем самолета Ф-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета), които да заменят стареещия флот на българските МиГ-29.

Съобщава се, че производството ще бъде извършено във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина и се очаква да приключи до 31 януари 2027 г. Обявеният срок за изпълнение на договора – януари 2027 г., съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г., заявиха от министерството на Каракачанов. От там казаха още, че след доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година.

 

„Дългогодишната мечта на ВВС се случи най-накрая“, цитира медията заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов през юли 2019 г. „Това ни поставя на равна основа с нашите партньори в НАТО. Нашите ВВС ще имат увереността, че разполагат с нещо толкова съвременно и актуално като нашите колеги.“

Обширният пакет Ф-16 Блок 70 за България включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника за всички оперативни нужди.

Това означава, че България няма да се нуждае от придобиване на каквито и да е артикули като въоръжение по отделни договори с трети страни или да търси разрешения или лицензи от правителства за интегриране и използване на оръжия, което създава допълнителни разходи и несигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!