Председателят на парламента Цвета Караянчева се извини за думите си, че замразяването на депутатските заплати на настоящото ниво са „популизъм“.

Във Фейсбук Караянчева написа:

„В безпрецедентна ситуация сме и на моменти всяко решение изглежда предпоследно. Мисля че ще помогне, ако си казваме по-често „сгреших, извинете“. И не, не говоря за експертите и лекарите, макар че щеше да е добре СЗО да бяха взели да се разберат най-после по въпроса за ползата от маските. Говоря за себе си. Снощи казах по бТВ, че замразяването на депутатските заплати е популизъм. Сгреших. Извинете. Не е популизъм не защото хазната няма да усети нашето замразяване. Не е популизъм, защото е редното нещо, което да направим в момента. Може да не е кой знае колко полезно, но е редно. Снощи сгреших, днес се извинявам. А вие бъдете здрави и се пазете!“

В четвъртък председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че заплатите на депутатите трябва да се вдигнат, защото щели да дарят част от тях.

„Не може популизъм по време на криза. Не трябва да си замразим заплатите, а да постъпим като депутатите от ГЕРБ – да даряваме една трета от тях в районите си. Това е по-работещият вариант, защото ако ги замразим сега, замразяваме по-високи заплати, а следващото тримесечие ще са по-ниски. Нека се смирим, нека всеки да даде част от себе си, част от своите средства, за да е полезен и ние, народните представители, ще се притечем,“ каза председателят на Народното събрание

„Замразяването какво ще донесе?! Замразяване на по-висока заплата, а през следващото тримесечие те ще са по-ниски, “ добави тя.

Това означава, че заплатите на депутатите ще бъдат в размер между 4284 лв. и 5522 лв., но колко точно ще стане ясно, когато НСИ публикуват данните си за средната заплата в страната за април.

По закон, заплатите на премиера и министрите от кабинета, и на президента се определят като процент от депутатските възнаграждения. Тоест, когато се увеличават заплатите на народните представителите, растат и трудовите възнаграждения на МС и президента.

Последва светкавична реакция на обществеността. Възмущението на народа, че по време на криза държавните служители, каквито по своята същност са и депутатите, и министрите, си вдигат заплатите, доведе до реакция на министър-председателя.

Борисов е провел спешно заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което е взето решение да се поиска замразяване на заплатите на депутатите.

На брифинг тази сутрин той каза, че ще предложи на МС да приеме решение за замразяване на депутатските заплати на нивата им от декември 2019 г.

„Ще предложа и всеки депутат от ГЕРБ да дари от заплатата си за борбата с коронавируса, най-вероятно дарението ще е в размер на половин заплата“, каза премиерът.

На въпрос дали ще иска и замразяване на изплащането на субсидии, Борисов съобщи, че такова решение не се обмисля, защото“партиите в момента най-активно работят“.

„Ние искахме субсидията да е нула лева, видяхте какво стана. Накрая може да сме без заплати, ако така върви, дай Боже да не се окаже така“.

На въпрос дали се чувства популист, Борисов съобщи „да, абсолютно“. (В коментар на вчерашното изказване на председателя на НС Цвета Караянчева, която каза, че намаляването на заплатите на депутатите е популизъм – бел. ред.)

„В нормално време щях да кажа, че намаляването на заплатите е популизъм, защото това е инструмент на демокрацията и така партиите живеят, но във време на война всеки ресурс е ценен“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук