Пленумът на Висшия съдебен съвет откри официално процедурата по избор на нов главен прокурор.

7-годишният мандат на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020г. Дотогава магистратите ще трябва да изберат негов наследник. Съсловните организации призоваха новият държавен обвинител да е независим професионалист от системата.

Главният прокурор ръководи централизираната структура на държавното обвинение, има правомощия да инициира проверки и разследвания включително и срещу висши държавни служители.

Процедурата по избор на наследник на Цацаров е много тежка и ще продължи няколко месеца.

На четири последователни заседания на пленума на ВСС ще могат да бъдат предлагани кандидатите за поста на Цацаров.

Номинациите могат да бъдат издигани единствено от поне трима членове на прокурорската колегия на ВСС (членовете на колегията са 11 – главният прокурор, петима избрани от Народното събрание, един следовател и четирима, избрани от прокуратурата) или от министъра на правосъдието. Данаил Кирилов обаче вече се отказа от това си правомощие.

Това означава, че до 29 юли трябва да са ясни имената на евентуалните наследници на главния прокурор.

А срокът номинираните да представят концепциите за работата си начело на прокуратурата е 12 август. Етичната комисия на ВСС и Комисията по атестирането трябва да изготвят становищата си за всеки от тях до 17 септември. Срокът за неправителствените и научните организации да изпратят становищата си е 16 октомври.

Президентът Румен Радев от няколко месеца активно се занимава с тази тема. Първо, той проведе няколко срещи с представители на съдебната система. След това, организира кръгла маса с представители на неправителствения сектор, на която бяха обсъдени евентуалните критерии, на които трябва да отговаря новия главен прокурор.

Паралелно на процедурата се обсъждат и промени в закона за съдебната власт, касаещи разследванията срещу „тримата големи”, по инициатива на Данаил Кирилов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!