Давос

Днес започва Световният икономически форум в Давос. Той ще продължи  до 20 януари. Форумът е своеобразно завръщане на лъскавите партита и дискусиите на високо равнище след тригодишно прекъсване, пише „Ройтерс“.

Очаква се рекорден брой бизнес лидери да пътуват, а преминаването на търговски, частни и правителствени самолети през летището в Цюрих показва, че общият брой на участниците е на нивото отпреди COVID-19. Въпреки това посоката на бъдещето – и тези, които ще го ръководят – е по-неясна от всякога.

Oчевидното завръщане към обичайната работа само подчертава промените, настъпили след последното пълно събрание на елита в Давос. Глобалната пандемия и нахлуването на Русия в Украйна добавиха още повече търкания в и без това скърцащия глобализиран свят, който Давос олицетворяваше, пише още агенцията.

Междувременно политическите лидери, отговорни за оформянето на новия ред, остават предимно у дома. Президентът на САЩ Джо Байдън няма да пътува – за разлика от своя предшественик. Въпреки че се очаква да дойдат няколко членове на Конгреса на САЩ, те не са добре познати международни фигури. Най-високопоставеният представител на Китай е вицепремиерът Лиу Хе. Британският министър-председател Риши Сунак, който се бори със забавящата се икономика и стачкуващите работници в публичния сектор, също остава у дома.

Разходка по крайбрежната алея на Давос, главната улица на града, където държави и корпорации временно заемат витрини на магазини, подчертава промяната. Полша и Индонезия имат забележимо присъствие, но други национални делегации излагат по-тихи послания. Саудитска Арабия има няколко забележими плаката, които рекламират нейната футуристична икономическа зона NEOM. Обединените арабски емирства изтъкват толерантността.

Фирмите за криптовалути, които присъстваха на предишни събирания, са предимно приглушени, заменени от компании, популяризиращи технологии като блокчейн. Къщата за медицински психеделици е заменена от салона за приобщаване на Индия. Утвърдени технологични компании като Workday (WDAY.O), Salesforce (CRM.N), Cisco (CSCO.O), Qualcomm (QCOM.O) и Meta Platforms (META.O) доминират на уличната сцена. Може би най-забележителният нов наемател е „Манчестър Юнайтед“ (MANU.N), клубът от английската Висша лига, който търси купувач.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук