За поредна година есента у нас преминава под знака на „Изкуството на барока“. Тазгодишния фестивал ще представи концерти на 26 септември, 6, 7, 9, 12, 16, 19 и 20 октомври.

Началото ще бъде дадено на 26 септември от 18 часа в Централен военен клуб с галаконцерт на певци и инструменталисти от проекта „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“.

В програмата са включени творби от Хендел, Вивалди, Люли и др. В рамките на галаконцерта е предвидена  и демонстрация  на старинни инструменти.

На 6-ти октомври  от 19.30 ч. в залата на БАН изпълненията на музика от Пърсел, Корели и Рамо са на на дуо „Диагонал“, ансамбъл „Силуети“ и камерни ансамбли, изявили се в “Платформа за семейно музициране“. Концертът ще е с безплатни билети.

На 7 октомври от 19:30 ч. В, Ларгото на Сердика, реализиралата се в Швейцария барокова цигуларка  Пламена Никитасова,  в компанията на Матиас Шпетер – теорба  и  Дирк Бьорнер – чембало и  орган, ще представи музикални шедьоври от Бибер, Шмелцер и други композитори от  17 век . Концертът е под надслов “Фантастичната цигулка” и е предшестван от беседа „Цигулковата  техника от 17 век“ в 18:00  ч.

Португалска и немска музика ще звучи на 12 октомври, в зала БАН от 19:30 ч.

На 16 октомври 2021 г. от 19:30 ч. в Аулата  на СУ  гостува гръцкият цигулар-виртуоз и композитор Симос Папанас.

На 19 октомври  от 19 ч. в  Зала “България” е концертът-спектакълът “Сънят на Паладио”.

В спектакъла участва камерен оркестър от Софийска филхармония.

Заключителният концерт ще е на 20 октомври от 19:30 ч. в  СУ „Св Климент Охридски“ .

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Министерство на Културата и Национален фонд „Култура“ под патронажа на Вицепрезидента на Р. България Илиана Йотова.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!