стачки

Работници в машиностроенето и металодобива в Германия започват поредица от 24-часови стачки. Причината е провалът на преговорите между работодателите и профсъюзите. Двете страни може да се срещнат отново, но след като протестите приключат в петък вечерта.

Председателят на най-големия германски профсъюз „И Ге Метал” Йорг Хофман съобщи пред журналисти, че работниците в близо 250 компании няма да отидат на работа за цели 24 часа.

„Трябва да засилим натиска срещу работодателите през следващите дни, за да покажат склонност към компромис“, заяви Хофман.

Металургията, автомобилостроенето и машиностроенето ще бъдат най-засегнатите отрасли. Говорител на един от най-големите немски концерни за производство на автомобили обяви, че финансовите загуби ще са сериозни.

Миналия месец работниците също спряха работа, но само за 3 часа като предупреждение, което според него е довело до 250 автомобила по-малко произведени дневно.

Преговорите за условията на труд се провалиха, след като работодателите не приеха исканията за възможност служителите да преминават от 35 на 28-часова работна седмица за период до две години с право след това да се върнат към предишните си работни часове. Работниците поискаха и 8% увеличаване на годишните заплати, което също не беше удовлетворено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук