Тереза Мей е под натиска на собствената си партия да определи ясна дата за напускането на Великобритания на Европейския съюз.

Преговорите между правителствените министри и лейбъристите ще се възобновят днес на фона на очевидно ограничените очаквания за пробив, като политическият фокус вероятно ще се насочи към подновените усилия на консерваторите да отстранят Тереза Май от Даунинг стрийт 10.

Лидерът на комисията „1922 г.“, който представлява консервативните депутати, трябва да се срещне във вторник със своя председател Греъм Брейди, който според съобщенията планира да каже на премиера, че трябва да подаде оставка преди края на юни.

Един от умерените депутати сподели, че е „нормално и логично Брейди да предложи на Тереза Мей да напусне поста си“.

Разговорите бяха прекъснати преди Великден, а лейбъристите заявиха, че все още не са чули възможен компромисен план по Брекзит на правителството. Партията все още знае само времето и мястото за днешните разговори, без никакъв знак за дневен ред или нови предложения.

Припомняме, че на 11 април лидерите на 27-те държави членки на Европейския съюз се разбраха да отложат Брекзит до 31 октомври.

След продължилата 8 часа среща на върха, британският премиер Тереза Мей се е съгласила на предложението на ЕС за удължаване с 6 месеца на датата за Брекзит, съобщи президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

Премиерът Мей се е съгласила страната да участва в изборите за Европейски парламент през май.

Британският министър-председател се надява обаче, че страната й ще напусне ЕС на 22 май, последният ден преди да бъдат проведени избори за Европейски парламент.

Това е второ удължаване на срока за Брекзит, който иначе трябваше да се случи на 29 март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!