Ева Каили, Европейски парламент

„Бях вкарана в затвора за нещо, в което не съм участвала“, каза гръцкият евродепутат Ева Каили пред френския ежедневник „Либерасион“, в първото си интервю след, след като беше арестувана през декември за т.нар. „Катаргейт“.

Според „Либерасион“ интервюто е проведено в дома на Каили в Брюксел на 25 април, 11 дни след като тя бе освободена от затвора под домашен арест. Домашният й арест беше прекратен на 25 май.

Депутатът на ЕС Ева Каили каза, че е била неправилно задържана, след като прекара повече от четири месеца в затвора като част от продължаващо разследване за корупция в Европейския парламент.

„Толкова е очевидно, че нямам никаква роля в този случай“, каза гръцкият евродепутат. „Всичко, което съм казала или направила, е публично, включително за Катар. Нямам възможност да влияя на когото и да било в Европейския парламент.

В интервюто Каили подчерта, че „никога не е била споменавана“ в дискусиите между бившия италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери, предполагаемият лидер на мрежата за подкупи, който сключи споразумение с белгийските следователи през януари, и неговия бивш асистент Франческо Джорджи, който е партньор на Каили.

Каили беше арестувана през декември като част от широкомащабно разследване за корупция от белгийските власти за това дали чужди държави, включително Катар и Мароко, са влияли незаконно върху работата на Европейския парламент. Арестът й дойде, след като белгийската полиция откри 150 000 евро в брой от апартамента й, където живееше с Джорджи, и чанта, пълна с пари, носена от баща й.

Съгласно заповедта за арест, издадена на 9 декември, Каили е задържана по обвинение, че е „основен организатор или съорганизатор“ на престъпление, свързано с публична корупция и пране на пари.

Попитана в интервюто за обстоятелствата около нейния арест, Каили каза, че е открила съществуването на парите, намерени скрити в два сейфа в апартамента й, едва в деня, в който е била задържана.

Тя защити партньора си Джорджи, който според нея е бил „под влиянието на Панцери“, и повтори предишните оплаквания от адвокатите си, че е била задържана при нечовешки условия.

Каили беше лишена от поста си на вицепрезидент на Европейския парламент заради ролята си в случая, но остава действащ евродепутат. Според нейните адвокати тя планира да се върне на работа и иска да присъства на следващата пленарна сесия на парламента в Страсбург в средата на юни.

Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук