Туристическият сектор в Шри Ланка може да понесе през тази година загуби от 1,5 млрд. долара заради поредицата от терористични актове в края на миналата седмица, предполага Санатх Уквате, президент на асоциацията на хотелиерите в Шри ланка.

„Това е първият случай в историята, когато мишени на терористите в Шри Ланка станаха туристи и чужденци“, каза Уквате в интервю пред местния „Дейли Файненшъл таймс“. „По наши прогнози туристическата индустрия през тази година ще се изправи пред мащабни загуби в размер на 1,5 млрд. долара.“

Според Уквате терористичните атаки, каквито е имало в миналото в в други страни като Белгия, Египет и Турция са причинили огромни загуби не само на туристическия отрасъл, но и на икономиката на тези страни като цяло. Според неговото мнение днес правителството на Шри Ланка „трябва да убеди световната общност в това, че всички хотели и туристически маршрути на острова се намират под охрана и са надеждно защитени срещу нови атаки на екстремистите“.

„Засега не разполагаме със статистика за броя на отменени резервации, само че вече е ясно, че броят на такива случаи расте.“

След атентатите президентът на страната Майтрипала Сирисена поиска оставките на секретаря в министерство на отбраната Хемасири Фернандо и и на началника на полицията Пуджитха Джаясундара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!