прасе

На министерство на земеделието и храните ще бъде предложено компенсация за доброволно умъртвените прасета да получат и хората, които не попадат в 20-километровите санитарни зони, реши на свое заседание Областната епизоотична комисия. На събранието беше съобщено за второ огнище на африканска чума по свинете, установено на територията на община Велинград. Отменен бе и съборът в Юндола.

Той е легендарен и всяка година събира над 100 хиляди посетители за двата дни, в които се провежда. Той бе отменен, защото землището на село Юндола попада в инфектираната зона, в която се забраняват всички дейности, които биха могли да разнесат заразата. Съборът трябваше да се проведе на 25 август.

Второ огнище на африканска чума по свинете в община Велинград е установено след нова положителна проба от дивя свиня на територията на държавно горско стопанство „Алабак“.

Областният управител Стефан Митрев съобщи, че втората положителна проба разширява територията с ограничен достъп. В инфектираните зони се забраняват дейности като дърводобив, гъбарство, туризъм.

В края на миналата седмица излезе първата положителна проба за Африканска чума по свинете на територията на Държавно горско стопанство „Чепино“.

Поради опасността от зараза апелът към жителите на Велинград, които отглеждат домашни животни свине, е в най-кратък срок да ги умъртвят и да усвоят месото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!