Заради дългогодишно неплащане на наем министерството на културата започна процедура по запечатване на офисите в сградата, където се помещава в. „Труд“, собственост на Министерството на културата. Работещите в редакцията и главният редактор Петьо Блъсков обявиха гражданско неподчинение.

Офисите се запечатват от Светослав Трайков, който е съветник на служебния министър на културата Велислав Минеков, както и от представители на областната администрация. МК твърди, че „Труд“ дължи 133 хиляди лева, но според главния редактор на вестник Петьо Блъсков това е лъжа.

Припомняме, че още преди 5-6 месеца от министерството помолиха вестника да платят наема, който не е плащан от години. Редакцията се помещава в представителна сграда, която е паметник на културата на евтин държавен наем като дори той не е погасен. Месечният наем, който фирмата „Южен кръст“ е трябвало да плаща е около 3 хиляди лева. По информация на Министерството на културата сумата не е била изплащана от 2015 г. насам.

От ведомството искат помещенията да бъдат освободени, за да се ползват по предназначението им за Националния институт за недвижимо културно наследство (НИКНИ), както и за архива

Остава въпросът защо предишният министър на културата Вежди Рашидов е допуснал това? Отговорът е лесен – данъкоплатците са ощетявани заради дългогодишен медиен комфорт.

На фона на това редакцията на „Труд“ обяви гражданско неподчинение, съобщи главният редактор Петьо Блъсков. Той определи акцията по запечатването на офисите като „политически репресии“ и ограничаване на свободата на словото. По думите му утрешен брой на вестника ще има. Позицията му е, че са изплатили всички наеми и че имат документи за това. Междувременно те са завели дело срещу Министерството на културата, което е образувано в Софийски градски съд.

Темата беше засегната и по време на днешните колултации при президента с ГЕРБ-СДС. Десислава Атанасова изтъкна, че вестникът е критичен към служебното правителство и президента и вниманието трябва да бъде насочоено към репресията срещу изданието. Радев отвърна, че не се меси в изпълнителната власт и призова ГЕРБ да платят задълженията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук