На снимката: Румен Спецов
Румен Спецов

Министерският съвет освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП). Причината са съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите.

Това съобщиха от служебното правителство. Допълва се, че са подавани разнопосочни данни за прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г., а това създавало риск за разходната част на бюджета.

„Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП“, се казва в прессъобщението.

Смяната на Спецов е неочаквана, защото под негово управление постъпленията в Националната агенция за приходите през първата половина на 2022 година са над 14,9 милиарда лева. Това е с 1,6 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Припомняме, че той беше назначен именно от служебно правителство, избрано от президента Румен Радев през май 2021г. Тогава той смени скандалната предишна ръководителка на Агенцията Галя Димитрова. Тя остана печално известна с отпуската си по време на безпрецедентната хакерска атака, при която изтекоха личните данни на над 5 милиона български граждани и раздаването на 30 милиона лева бонуси за „постигнати резултати“ на служителите на НАП.

Пред Нова тв Румен Спецов определи отстраняването му като ръководител на НАП като политически акт. Той заяви, че министърът на финансите му обяснил, че причината за смяната му е „политическа и не е свързана с работата на Националната агенция за приходите“.

Кой ще замени Румен Спецов?

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов, бивш шеф на Държавен фонд „Земеделие“.

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури – по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Сменен е шефът на Агенция „Митници“

Междувременно, от финансовото министерство информираха, че служебният министър на финансите Росица Велкова е освободила Павел Тонев от поста директор на Агенция „Митници“.

Временно на длъжността е назначен Павел Геренски, който до момента заемаше длъжността заместник-директор.

При встъпването си в длъжност министър Росица Велкова отклони въпроса дали ще запази ръководствата на двете приходни агенции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук