Радан Кънев
На снимката: Радан Кънев

ЕК връща българския Национален план за възстановяване за преработване. И в това няма никаква изненада – неколкократно предупреждавах, че Планът (макар и значително подобрен спрямо варианта на Борисов) просто не отговаря на европейското законодателство.

Това не са допълнителни пари, които всяка държава да си „усвоява“ по преценка на правителството, а целевѝ субсидии и заеми за модернизация на икономиката и особено – на енергетиката. Тяхната цел е да осигурят част от нужните инвестиции за преминаване към нисковъглеродна индустрия, енергетика и транспорт и преди всичко – за обезпечаване на енергийна независимост на ниска цена за домакинствата и бизнеса.

В случая на България има и допълнително условие – провеждане на съдебната реформа, с ясни срокове и стъпки.

Отделно – миналата седмица ЕК много ясно заяви, че средства по Фонда за Справедлив преход (който не влиза в Плана за възстановяване) ще бъдат отпускани единствено на въглищни региони, които имат план за ограничаване на производството от въглища ПРЕДИ 2030г., когато самият фонд ще бъде изчерпан.

Всичко това налага много спешно преосмисляне и промяна на държавната политика, в т.ч. и съществена промяна на програмата на бъдещото коалиционно управление с мандат на ПП, която далеч не отразява изискванията на ЕК за европейско финансиране в този им вид.

Дано правителството бъде избрано и заработи буквално до часове, защото рисковете са огромни. Бъдещият вицепремиер по Зеления преход ще има уникално трудна задача да договори нужните компромиси не само с ЕК, но и с министрите на икономиката, енергетиката, транспорта и земеделието (според публичната информация – повечето от партии, които се противпоставят или са безразлични към европейските политики, даваха нереалистични обещания в кампанията и заеха популистки позиции в преговорите за правителство).

Пак казвам – времето на красивите думи свърши. Сега е времето на трудните, но много спешни, решения…

Коментарът е от Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук