координатор на ЕС

Брюксел обмисля фискална помощ и намаляване на данъците в отговор на продължаващата енергийна криза, заяви в сряда европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон. Причината е продължаващия ценови шок. 

Тя също така посочи, че до края на 2021 г. ще направи предложение за реформа на пазара на природен газ, която реформа има за цел да разреши въпроси, свързани със сигурността на съхранението и доставките на газ. Обмисля се и съвместно закупуване и съвместни газови резерви, наред с други неща.

Цените на енергията ще продължат да растат през зимата и ще започнат да спадат постепенно през пролетта. Резервите на газ в Европа са около 75 на сто. Това е по-малко, отколкото средно през последните 10 години, но е достатъчно, за да се покрият нуждите през зимата. Зимният сезон е ключов момент, чиито промени трябва да се наблюдават внимателно, каза още Кадри Симсон.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта, че ЕС трябва да инвестира във възобновяеми източници, за да гарантира стабилни цени и по-голяма енергийна независимост в дългосрочен план. Според нея причината за високите цени на енергията са рекордните цени на газа.

Другата седмица Европейската комисия ще представи пакет от мерки за справяне с проблема, в т.ч. и омекотяване на последствията за най-уязвимите от енергийна бедност. Еврокомисар Симсон подчерта, че ЕС трябва твърдо да се придържа към целите си за постигане на 65 на сто възобновяемо електричество до 2030 година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!