Испания, коронавирус

Броят на заразените с коронавирус в световен мащаб надхвърли 307 277 души, свидетелстват данните на Американския университет „Джон Хопкинс“.

От тях 92 372 души са се възстановили, 13 048 са починали.

Китай остава лидер в броя на случаите (81 345 случая). Италия е на второ място с 53 578 случая, САЩ излязоха на трето място с 26 747 потвърдени случая.

Сред десетте страни с тежка епидемиологична ситуация заради коронавируса се нареждат Испания (25 496), Германия (22 344), Иран (20 510), Франция (14 495), Южна Корея (8 897) и Великобритания (5 067).

В Русия към момента са регистрирани 306 случая.

Русия и редица други страни на фона на пандемията от коронавирус значително ограничиха въздушния трафик. Авиокомпаниите бяха принудени да отменят голям брой полети. Освен това железопътната комуникация с редица страни, обхванати от епидемията, бе прекратена.

Италия остава най-засегнатата европейска държава. В опит да се справи с епидемията премиерът Джузепе Конте обяви в късно вечерта в събота срещу неделя прекратяването на „цялата производствена дейност“, която не е от съществено значение, за да се гарантира осигуряването на стоки от първа необходимост за населението, съобщи АФП.

Премиерът добави, че аптеките, супермаркетите и хранителните магазини, пощенските, финансовите и застрахователните услуги, транспортът ще продължат да работят.

„Не можем да скрием реалността, която е всеки ден пред очите ни. Това е най-сериозната криза, която страната преживява след Втората световна война“, каза той.

„Приетите мерки отнемат време, преди да доведат до резултати. Трябва да продължим да спазваме всички тези правила с търпение и увереност“, продължи Джузепе Конте.

На 9 март Джузепе Конте постанови забрана за събиране и строго ограничение за пътуване из цялата страна, разрешено само по професионални или належащи причини.

„Жертвата да останете вкъщи е минимална в сравнение с тази на други съграждани, които поемат много повече риск“, „лекари, медицински сестри, органи на реда, въоръжени сили, работници в супермаркети, аптеки“ , изброи Джузепе Конте.

Починалите в страната надхвърлиха 5 000, като само за вчерашния ден са регистрирани 793 смъртни случая. Средната възраст на починали е 80 години. Близо 3 000 души остават на интензивно лечение в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук