Броят на заразените с коронавирус в България достигна 171, като за последното денонощие са регистрирани нови 29 случая. Това съобщи председателят на Оперативния щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„От 60 до 69 години има 14 болни, което е 10% от заразените. 70 – 79 години са 7 случая. От 80 до 89 години са 3 случая. Това са 24 случая само от общия брой 171, но в тази възрастова група са тримата починали. От 0 до 50 години са всички останали случаи. 8 от тях са в по-тежка клиника и са настанени в болница. Останалите са в домашна карантина. До 19 години са 7% от всички, а от 20 до 29 години са 16%, от 30 до 39 години са 15%. До 60 години са 83% от заразените“, каза още Мутафчийски.

Най-засегната група са хората между 40 и 49 години. По думите му възрастовото разпределение на заразените е показателно и то отговаря на това, че младите хора са заразени, по-леко боледуват, но разнасят заразата дори без да знаят.

Тази сутрин, след направено дарение, са разпределени лекарства – за „Пирогов“ са дадени 25 пълни дози за 25 пълни курса на лечение. Останалите лекарства ще бъдат разпределени от доц. Ангел Кунчев – в Пловдив, Шумен, Благоевград и в други градове, каза още ген. Мутафчийски.

Относно мерки, които се прилагат у нас с цел ограничаване на заразата, ген. Мутафчийски отново каза, че все още те не се спазват от гражданите.

„В България мерките са рестриктивни, защото ограничават пътуванията не от област в област, а от град в град. И това е с цел точно, за да се ограничава заразата. Създадоха се и чисти коридори за по-възрастните хора в магазините, точно за да нямат контакт с по-млади, които може да са потенциални носители на заболяването без симптоми. Ще препоръчаме на кмета на София да се затворят подстъпите към Витоша. Вчера на Витоша беше като на събор“, заяви ген. Мутафчийски.

Той обяви, че от всички граждани зависи дали ще има рязък скок на случаите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!