Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно пленарно заседание на Народното събрание днес, понеделник. Депутатите ще имат една единствена точка в дневния ред, а именно частично върнатия от президента Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Ветото ще бъде гласувано и на извънредно заседание на Комисията по правни въпроси по-рано през деня.

Припомняме, че в неделя държавният глава Румен Радев наложи вето на разпоредби от приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.

Според Радев текстът „невярна информация за разпространението на заразна болест“ пряко засяга свободата на изразяване и на разпространение на информация, което налага някои уточнения от гледна точка на международните стандарти по правата на човека в условията на извънредно положение.

Президентът връща и закона в частта отнасящата за спекулата в цените. В мотивите си Радев е посочил, че „Липсва и нормативна основа за разграничаване на необосновано високите цени във време, когато не е обявено извънредно положение и когато е обявено такова. Няма и разграничение по отношение на стоките и услугите, чиито цени не следва да бъдат необосновано високи. Подобен подход създава правна несигурност у задължените субекти, допуска субективност на преценката на контролните органи и създава предпоставки за административен произвол“. Президентът излага и притесненията си, че може да възникнат пречки пред свободното движение на стоки и услуги в рамките на Европейския съюз и не се преодоляват опасенията за прекомерност и нарушение на принципа за пропорционалност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!