Поради измененията на условията на договора с руската компания „Газпром експорт“, Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ предлага намаление с 40,49% на цената на природния газ в България от 1 април – от 44,04 на 26,21 лв. за мегаватчас.

КЕВР предлагат да се понижат и цените на парното и топлата вода в страната между 8 и 25% от 1 април.

Това показват предварителните разчети на КЕВР, които ще бъдат обсъдени на открито заседание на 26 март, съобщиха от регулатора.

Предложението на КЕВР е цената на топлинната енергия в София да поевтинее с 25,14 процента.

В Пловдив се предлага намаление на цената с 14,8 на сто, в Бургас с 16,4 процента, във Варна със 7,8 на сто, във Враца с 21,3 на сто, във Велико Търново – с 16,6 процента, в Разград- с 16 на сто.

Законът за енергетиката все още не е променен и това не позволява на КЕВР да определи цени със задна дата, уточниха от регулатора.

Припомняме, че на 3 март правителството обяви, че е договорено намаление на цените на природния газ, на които „Газпром“ доставя на България.

Благодарение на натиска на Европейската комисия, а и благодарение на факта, че нашето общество най-после разбра, че от години руската страна ни ограбва безцеремонно, в началото на март стана ясно, че цената на природния газ за България ще бъде намалена с 40%. След като КЕВР преизчисли цените за фирмите и гражданите, „Булгаргаз” би трябвало да върне над 150 000 000 лева на потребителите си.

Свързана новина:

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Георги Касчиев: Прословутото намаление с 40% на цената на газта се отнася само за месец април

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!