Планираното разполагане на войските в зоната за деескалация на Идлиб в Северозападна Сирия ще продължи и няма да има изтегляне на войски от региона, съобщи Министерството на отбраната на Турция, цитирано от турското англоезично издание на „Дейли Сабах“.

За да се спре кръвопролитието и хуманитарната криза и да се гарантира сигурността на войските, както и безопасното връщане на цивилнитe в техните домове, всички решения съгласно московското споразумение, се изпълняват с най-голяма грижа, се казва в изявление на Министерството.

В изявлението се отбелязва още:

„Турските въоръжени сили продължават планираното разполагане и разпределение на войските в зоната за деескалация на Идлиб в Северозападна Сирия, в съответствие с прекратяването на огъня от 6 март. Доклади на някои медийни организации за изтеглянето на нашите войски от региона не отразяват истината.“

Идлиб попада в зона за деескалация, заложена в споразумение между Турция и Русия в края на 2018 г. Сирийският режим и неговите съюзници обаче последователно нарушаваха условията на прекратяването на огъня, започвайки чести атаки вътре в зоната, което доведе до настоящото развитие, коментира вестникът.

Действията на Турция в Идлиб изключително много наподобяват тези на Русия, когато анексираше Крим. И двете страни правят едно и също – анексират територии от съседни държави, а това няма нищо общо с международното право и възприетия международен световен ред. Турските военни действия в сирийския град Идлиж няма как да не доведат до нова бежанска вълна към Западна Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!