През коледния сезон не само се яде много храна, но и се консумира много алкохол. Ето и как той влияе на тялото!

Защо алкохолът ни кара да се чувстваме пияни?

На този въпрос не може да се отговори детайлно, но основното вече е ясно. Чрез кръвта алкохолът достига до всички органи, включително и до мозъка, където той оказва влияние на така наречените глутаматни и Gaba-A рецептори. Ефектите му върху Gaba-A рецепторите намаляват активността на нервните клетки, което може да обясни факта защо малко количество алкохол може да ви отпусне, а голямото количество може да ви накара да се чувствате пияни.

Напиват ли се жените по-бързо от мъжете?

От части това е вярно: при едно и също изпито количество жените имат по-високо ниво на алкохол в кръвта от мъжете. Разбира се, има и изключения, но какво може да обясни тази разлика? Жените имат по-висок процент мастна тъкан и по-нисък процент на вода в тялото си  в сравнение с мъжете. Следователно алкохолът се разпределя в по-малък обем.

Това обяснява защо при жените се говори за рискова консумация на алкохол, ако те пият по повече от една чаша алкохол на ден за по-дълъг период от време, докато при мъжете количеството може да бъде 2 пъти по-голямо. Една чаша означава: 300 милилитра бира, 120 милилитра вино, 100 милилитра шампанско или 40 милилитра твърд алкохол.

Напива ли ни алкохолът по-бързо на празен стомах?

Ако искате вечерта да изпиете една чашка повече, то тогава се казва, че трябва да хапнете нещо. Всъщност е вярно, че алкохолът действа по-бързо на празен стомах, тъй като той трябва да премине през стомаха и стената на тънкото черво, за да достигне в кръвта. Ако стомахът ви е  пълен, това ще отнеме повече време. Ефектът от алкохола обаче по този начин само се забавя.

Какво се случва, когато промилите в кръвта се вдигат?

Това колко бързо се напива човек зависи от това колко редовно пие алкохол. Тялото свиква с веществото и така обичайните симптоми започват да се проявяват при по-големи количества алкохол.

Затова посочените тук стойности могат да дадат само груба информация:

  • От 0,2 до 0,3 промила: Повечето хора все още не са пияни, но алкохолът има ефект. Отпуска, прави ви приказливи и общителни.
  • От 0,3 до 0,5 промила: Взуалната ефективност вече е малко намалена. Хората се държат по-смело от обикновено.
  • От 0,5 до 0,8 промила: Освен че влияе на зрението, алкохолът сега влияе и на слуха. Реакциите вече са забавени, вниманието също намалява. Могат да се появят и промени в настроението.
  • От 0,8 до 1 промила: Координацията е силно намалена, засегнатите са склонни да губят равновесие. Зрителното поле е ограничено.
  • От 1 до 1,2 промила: Засегнатите хора говорят неразбираемо, имат проблеми с ходенето, понякога са много емоционални, стават агресивни или сънливи.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!