Пиобико

Ако погледнете снимки на Пиобико, може да се сетите за прилагателни като идилично, уютно, хубаво. Но никой със сигурност не би определил мястото в италианския регион Маркен като грозно, камо ли, говорейки за хората, които живеят там. И въпреки това Пиобико дори отвъд границите на Италия е познато като „Грозното село“, а жителите гордо носят тази титла, която на пръв поглед не е много известна. TRAVELBOOK.de обяснява какво се крие зад нея.

През 19 век Пиобико е поставено пред изпитание, което засяга и много други градове и села в Италия: липса на мъже. Причината са трите войни за независимост между 1848 и 1870 г., в хода на които хиляди войници губят живота си. Това не само става причина за нарастване на броя на вдовиците, а броят на младите неомъжени жени също да расте главоломно.

В Пиобико не искат да приемат този факт и решават сами да се справят с „проблема“: Така кметът, пасторът и други селяни се събират и  през 1879 г. основават Club dei Brutti или „Клубът на грозните ”, чиято цел е да намира неженени мъже в страната, които са готови да се оженят.

„В началото всичко е било един вид сватовничество“, казва Бенедета Алуиджи, член на съвета и говорител на Club dei Brutti, който съществува и до днес. Не се знае дали и доколко успешно клубът е изпълнявал целта си по онова време. Известно е само, че структурата на клуба се променя значително около 100 години по-късно с избирането на нов „президент на грозните“ и се превръща в една институция, която днес повече прилича на съюз.

Посланието зад първоначалната идея също се променя: „Това, че сте част от Club dei Brutti, не означава, че сте естетически грозни“, казва Бенедета Алуиджи. „Напротив, това означава да имаш смелостта и интелигентността да оценяваш човек заради него самия, а не заради това, което притежава или как изглежда.“ Това е особено важно днес, когато мнозина се стремят към идеалите за красота, които определят едни нереални стандарти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук