ГЕРБ Промяната
Снимка: "Панорама" БНТ

През последния месец на предизборната кампания се набива на очи, че всички „скрити“ говорители на ГЕРБ, подвизаващи се като политолози, социолози и обикновени доценти призовават партиите на промяната да направят след изборите съюз с ГЕРБ в името на евроатлантическата интеграция. Това изглежда възможно и логично на фона на тежката криза в Украйна и все по-неясното поведение на президента Румен Радев в конфликта Изток-Запад.

Разбира се, никой от говорителите на тази теза не обяснява, че това ще бъде ритуално политическо самоубийство за партиите на промяната, защото те бяха подкрепени от избирателите им именно заради своето антикорупционно поведение, разобличаващо лошите практики от дванадесетгодишното управление на ГЕРБ.

За тях би било изключително трудно да преглътнат една коалиция с ГЕРБ, защото веднага биха изгубили поне половината от избирателите си, които никак не харесват ГЕРБ. Вторият още по-голям проблем е, че биха прелегитимирали и препрали политически партия ГЕРБ и нейните практики. С други думи,  ПП и ДБ ще претърпят тежки политически щети, а ГЕРБ би имал само ползи от една такава колаборация. Ако тя се случи, разбира се, аватарите на ГЕРБ първи ще обвинят „партиите на промяната“, че са изневерили на своите избиратели, като по този начин практически ще ги доунищожат и за неясно дълго време нашето общество няма да има политическа прозападна алтернатива на ГЕРБ.

В този ред на мисли е интересно да отбележим, че легитимните говорители на ГЕРБ пък правят точно обратното. Те нападат остро, на ръба на политическото хулиганство, лидерите на въпросните партии. Ето само два цитата:

„Това те направиха с българския народ – сложиха го в една тенджера и го свариха.“

Цитат на Бойко Борисов от 08.01.2023г.

„Срам ме е от вас Кирил и Асен. Всички трябва да ни е срам!“

Коментар на Делян Добрев във фейсбук от 18.01.2023г.

Очевидно политиката на ГЕРБ е от една страна те самите да руинират „партиите на промяната“, от което имат очевидна полза, а от друга страна да ги подлагат на натиск за съюз с тях чрез своите медии и скрити. А утре, ако този съюз не се получи, за това вина няма да имат ГЕРБ, а ПП и ДБ.

Не можем да не забележим как от страна на ГЕРБ не обелват нито дума за евентуално коалиране с „проатлантическото“ Движение за права и свободи. ГЕРБ и ДПС иначе непрекъснато влизат във формални и неформални коалиции от типа на коалицията „Рашидов“, коалицията „Магнитски“ и :хартиената коалиция“. Но някак си изпитват политическа свенливост да кажат ясно и почтено, че двете партии имат много общи интереси и биха работили заедно в новия парламент както и досега

Разбира се, тези хипотези са изградени въз основа на социологическите проучвания до момента. Както е известно нашите социологически агенции не са от най-добросъвестните и непрекъснато се изкушават да влизат в политическата игра. Но ако те все пак се окажат прави и българските избиратели пресъздадат отново невъобразимата политическа каша от партии, както в миналия парламент, то те очевидно няма как да се коалират. Няма как, защото политиките, практиките им и даже политическата им реторика и възпитание са абсолютно несъвместими една с друга. Несъвместими са, както „Харвард“ и милиционерската школа в Симеоново.

Така че за да не се налага парламентът да излъчи от немай къде правителство, което после всички ще гледат с отвращение, би било добре този път избирателите да се мобилизират и да направят един по-ясен избор, прозападен и демократичен или корупционно-ориенталски, но избор, който да удовлетворява по- голямата част от нашето общество.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук