принцеса Хая, Дубай
На снимката: принцеса Хая /снимка: princesshaya.net/

Принцеса Хая, една от жените на дубайския емир Ал Мактум, избяга от съпруга си. Преди нея опит за бягство предприеха и две от дъщерите на владетеля. По-малката от тях, принцеса Латифа, разказва разтърсващи детайли.

Принцеса ХаяНа снимката: Принцеса Хая

Британският печат съобщава, че принцеса Хая, една от съпругите на дубайския владетел Мохамед бин Рашид ал Мактум, е избягала от Обединените арабски емирства (ОАЕ). По непотвърдени досега сведения, в момента тя се намира във Великобритания, но е поискала убежище в Германия. Бягството ѝ от Дубай било организирано с помощта на германски дипломат.

„Не разполагаме с информация по този случай“, заяви говорителката на германското външно министерство. По сходен начин се изказа и говорителят на вътрешното министерство.

Дочуват се обаче и по-различни информации. Адвокатът Дейвид Хейг е активист на групата „Свобода за Латифа“, която се ангажира в помощ на Латифа Мактум – една от дъщерите на дубайския емир. Самият Хейг е прекарал няколко месеца в затвор в Дубай заради обвинения в измама. И разказва, че там е бил подлаган на изтезания и сексуални издевателства. Хейг и неговият екип научили от „множество достоверни източници“, че принцеса Хая се намира във Великобритания. „Това потвърждават и съобщения на Хюман Райтс Уоч“, заяви Хейг пред ДВ.

Принцеса Хая е дъщеря на починалия през 1999 крал на Йордания Хюсеин и полусестра на сегашния йордански крал Абдула II. През 2004 година Хая се омъжва за емира на Дубай. Принцесата е следвала в Оксфорд, където завършва политология, философия и икономика. Освен това е голяма любителка на спорта. През 2000 година принцесата представи Йордания на Олимпийските игри в Сидни в дисциплината конна езда.

Принцеса Хая не е първата жена от обкръжението на емира, която предприема опит за бягство. Шамса, дъщеря на шейх Мактум, избяга през август 2000 година в Англия. Само няколко седмици по-късно обаче тя бе отвлечена в Кеймбридж и насила върната в Дубай, където прекара осем години в затвора.

През март миналата година опит за бягство предприе и другата дъщеря на Мактум – Латифа. Документален филм на БиБиСи разказа, че младата жена е планирала бягството си в продължение на седем години, доверявайки съдбата си на един американски бизнесмен от френски произход, който е трябвало да я откара с яхтата си до Индия. Но малко преди да достигнат индийския бряг, яхтата е спряна от бреговата охрана. Предполага се, че това е станало по настояване на шейха.

Разтърсващият разказ на принцеса Латифа

В едно видео, записано от самата Латифа преди бягството, принцесата разказва за живота си в двора на емира: обсипана с лукс, но без никакви права и свободи. Когато си позволила да изрази протест, Латифа била изтезавана и принудително дрогирана. Същото преживяла и след първия си опит за бягство на 16-годишна възраст.

Сходна била съдбата и на по-голямата ѝ сестра Шамса след нейния опит за бягство. И до днес я принуждават да взима таблетки, които я превръщат в зомби, разказва Латифа във видеото.

През декември 2018 дубайската държавна осведомителна агенция публикува две снимки, които веднага привлякоха внимание. Фотографиите показват принцеса Латифа в компанията на бившия Върховен комисар на ООН по правата на човека Мери Робинсън, която очевидно поддържа приятелски отношения с емира на Дубай. Снимките доказват, че Латифа е жива, но на тях принцесата определено не изглежда щастлива.

Принцеса Латифа с Мери РобинсънПринцеса Латифа с Мери Робинсън в Дубай

Правозащитникът Дейвид Хейг определя това пътуване на Робинсън до Дубай като голяма грешка, тъй като по този начин тя е допринесла за легитимацията на господстващия режим. „Последните шокиращи новини от Дубай предоставят на Мери Робинсън уникалната възможност да поправи своята грешка от декември миналата година. Сега тя просто трябва да признае, че е допуснала да бъде заблудена“, казва Хейг.

„Безразлично ми е дали си жива или мъртва“

Емирът на Дубай досега не е коментирал новината за бягството на жена му. Но в профила му в Инстаграм могат да се прочетат редове, които явно са свързани с последните събития. Заглавието на стихотворението гласи: „Ти живя и умря“. А после четем следните редове:

„Някои грешки носят името изневяра.

Ти прекрачи границата и злоупотреби с моето доверие.

Но аз прозрях твоите игрички.

С постъпките си ти се е искало да ме засегнеш.

Но вместо това само показа, че си недостойна.

Дяволското ти поведение няма да ти донесе никакви ползи.

Безразлично ми е дали си жива или мъртва.“

Три жени вече са правили опит да избягат от автора на тези редове. Очакваме техния разказ.

Публикация: „Дойче веле“.

[tcm id=“1″]

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук