Изкуствен интелект, ChatGPT

ChatGPT наскоро взриви интернет със способността си да възпроизвежда човешка реч. Създаден от Open AI, изследователска лаборатория за изкуствен интелект, намираща се в Сан Франциско, Калифорния, чатботът влезе в заглавията с твърденията, че може да пише есета, да отстранява успешно грешки в код и дори да издържи изпита за адвокат. Не е шега. Но как работи и трябва ли наистина да се притесняваме, че работното ни място може да бъде заето от изкуствен интелект за една нощ?

Какво точно е ChatGPT?

ChatGpt е преобразуващ инструмент, използващ машинно самообучение, който обработва и „разбира“ информация, подавана последователно. В голяма степен продуктът работи като човешкия мозък, използвайки свързани помежду си неврони, които се обучават да разпознават определени конструкции от данни и да прогнозират следващи събития.

ChatGPT е система с огромна база данни – голям езиков модел, основаваща се на предварително обучение и на вид техника за машинно самообучение, известна като Reinforcement Learning from Human Feedback (допълващо обучение посредством човешка реакция). Добавен е и модул за „надграждане“ на основния модел при връщане на правилен отговор.

Например, ако зададете на ChatGPT болезнения екзистенциален въпрос „Какъв е смисълът на живота?“ той отговаря така:

„Смисълът на живота е философски въпрос,  обсъждан от учени, теолози и мислители през цялата история. Някои вярват, че смисълът на живота е да търсиш щастие и удовлетворение. Други вярват, че смисълът е да постигнеш чувство за цел или да се свържеш с по-висша сила. Трети пък вярват, че смисълът на живота е да живееш в хармония с естествения свят или да оказваш положително влияние върху другите. В крайна сметка смисълът на живота е субективна и индивидуализирана концепция и различните хора могат да имат различни отговори на този въпрос.“

Въпреки че възможностите за използване на ChatGPT изглеждат безкрайни до момента той е доказал, че може успешно да генерира рецепти, препоръчва подаръци, измисля идеи, пише музика (текстове и мелодии), комедийни скечове, превежда езици.

Разбира се, всички тези дейности са свързани с работни места. Трябва ли да се тревожим, че ChatGPT ще стане следващият велик сценарист, например, и ще остави половината Холивуд без работа?

Самеер Сингх, доцент по компютърни науки в Калифорнийския университет в Ървайн не се притеснява, че това може да се случи. „Някои хора може би си мислят това, но те просто трябва да го разучат“, казва той.

От една страна, ChatGPT все още не е в състояние да провери нито един от своите отговори. Може да звучат правилно, но основният езиков модел просто отгатва, кои думи звучат правилно, вместо всъщност да намира окончателния правилен отговор на вашето запитване. Ето защо определено не препоръчваме да разчитате на ChatGPT, за да напише курсова си работа.

Как работи ChatGPT?

ChatGPT използва така наречената невронна мрежа, за да осмисли писането. След това използва това знание, за да обработва думите. Въпреки че това може да звучи сложно, всъщност е само въпрос на кодиране и декодиране на информация.

„Невронните“ мрежи са алгоритми, които са обучени да възпроизвеждат начина, по който невроните в човешкия мозък комуникират помежду си. Нашите мозъци се основават на минали преживявания, за да разберат как работи нашият свят. ChatGPT се обучава с помощта на реални човешки взаимодействия, които помагат на чатбота да предвижда резултати и да търси модели в езика.

Истинското попадение на ChatGPT е способността му да отговаря на провокативни и объркващи въпроси. Например да го помолим да напише комедиен текст за сиренето от хранителния магазин. А той определено дава интересен отговор:

„Дами и господа, случвало ли ви се е да отидете в магазин за хранителни стоки и да бъдете завладени от секцията за сирена? Е, позволете ми да ви кажа две-три неща за сиренето по магазините.

На първо място, има класическо сирене чедър, което е чудесно за сандвичи или за самостоятелна консумация. След това има луксозни сирена, като бри и козе сирене, които може да съчетаете с бисквити или плодове за приятна закуска.

Но да не забравяме и специалните сирена, като синьо сирене и гауда. Те притежават страхотен вкус и наистина могат да издигнат всяко ястие.

И да не забравяме за различните форми на сирене, като настъргано, нарязано и на блокчета. Всяко служи за различна цел и от вас зависи кое отговаря на вашите нужди.

Но истинският въпрос е как да изберете идеалното сирене? Е, приятели мои, отговорът е прост: доверете се на вкусовите си рецептори. Пробвайте, опитайте и гарантирам, че ще намерите идеалното сирене за вас.

Така че следващия път, когато сте в хранителния магазин, не се страхувайте да се потопите в секцията със сирена и да опитате нещо ново. Никога не се знае, може просто да откриете новата си любима храна.

Благодаря и лека нощ!

Този текст изглежда глупав, но ви кара да се чудите откъде ChatGPT знае толкова много за сиренето. Всъщност, не знае нищо за него. Когато пише информацията по-горе, той всъщност не изтегля информация от бази данни за сиренето. Езиковия модел е обучен да ви заблуди да мислите, че той всъщност знае всичко за сиренето. Ето как:

Първа стъпка

Първият процес включва анализиране на колкото се може повече публично достъпен текст – по същество всичко, което може да се намери онлайн.

„Той взема поредица от думи, скрива каква трябва да бъде следващата дума и се опитва да я отгатне“, обяснява Сингх. „Ако сгреши, тогава той се актуализира, така че да познае правилно.“ За да формулира правилно изреченията, езиковият модел използва алгоритъм, който разграничава правилното от грешното.

Скорошна публикация в блога на Open AI говори за това как тази интуиция е създадена с помощта на човешки AI обучители, които взаимодействат директно с езиковия модел. След това техните отговори биват събирани и сравнявани с отговора, генериран от AI. Тези данни позволяват на ChatGPT да прецизира езиковия си модел чрез алгоритъм под формата на обучение с утвърждение, което представлява подгрупа на машинното обучение.

Въпреки че ChatGPT вече направи първите си стъпки, все още не може да върви сам. Масивна пречка е, че интернет не е перфектен. След като моделът сглоби съгласувано изречение, той все още се нуждае от помощ, за да различи факта от дезинформацията. Тук идва втората стъпка от процеса.

Втора стъпка

Тъй като е лоша идея да се оценява информацията в интернет, има още някои фини настройки, които трябва да се направят, за да се насочи езиковият модел в правилната посока.

Ако го помоля да ми напише статия за Барак Обама, отговорът му няма да бъде директно извлечен от статия онлайн. „Когато му зададете въпрос, той всъщност не търси отговора. Просто се опитва да отгатне какво изглежда като правилен отговор“, казва Сингх.

Това обаче е проблем, тъй като създателите на ChatGPT споменават, че в момента няма достоверен източник на истина. Ако езиковият модел е твърде предпазлив, той ще отхвърли въпроси, на които не може да отговори, което ще убие уникалността му.

Какво следва за ChatGPT?

Противно на някои твърдения в социалните медии, изкуственият интелект все още е далеч от съвършенството.

Въпреки че способностите на ChatGPT определено са впечатляващи, познанията му са ограничени до данни от 2021 г. Това означава, че ChatGPT всъщност не знае почти нищо, случило се през следващите години.

ChatGPT наскоро стана безплатен за използване, което е страхотно. Въпреки това бързо нарастващият брой потребители доведе до достигане на капацитета на езиковия модел. Това означава, че се забелязват забавяния и грешки по време на определени  действия. Това до голяма степен се дължи на самия размер на ChatGPT (милиарди думи и параметри за обучение) и броя на потребителите, взаимодействащи с него.

Другото интересно е, че ChatGPT не знае нищо за потребителя.

„Тези модели са полезни, тъй като могат да приемат това, което казвам, и могат да работят с него, но не знаят нищо друго за мен “, казва Сингх. „Това е като да говорите с непознат, вместо да говорите с някой, който наистина може да ви помогне.“

Помислете за най-близките си приятели. Те вероятно са развили сложно разбиране за това кои сте вие и как да ви помогнат по най-добрия възможен начин. ChatGPT не може да получи толкова специфични данни и поради това изживяването е по-малко автентично.

Освен това, GPT може да пише статии, но е трудно да се възпроизведе личното отношение и други отклонения, които хората вкарват в писането си – или поне така се надяваме.

Така че за момента е трудно да се дешифрира дали ChatGPT ще бъде полезен инструмент или просто трик. Но за момента не случайно е определян като невиждан от десетилетия технологичен прогрес.

Части от материала са публикувани в popularmechanics.com, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук