България, Северна Македония

Следим много внимателно развитието на събитията, свързани с отношенията между България и Северна Македония, заявиха от Европейската комисия в отговор на БНТ. Брюксел не коментира напрежението по границата през уикенда с мотива, че не коментира текущи разследвания или съдебни производства.

От Европейската комисия припомнят важността на добросъседските отношения.

„В този контекст са необходими усилия от всички страни за насърчаване на

атмосфера на диалог

и взаимно уважение и за избягване на ненужно напрежение“, казват от ЕК.

В същото време стана ясно, че Християн Пендиков ще бъде настанен в жилище, което Министерството на външните работи (МВнР) ще му предостави. Това съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков. Вчера Пендиков беше изписан от Военномедицинска академия (ВМА).

Настаняването ще се случи след няколко дни. МВнР е отпуснало и дневни пари на Пендиков, които ще позволят на него и майка му да се издържат, докато са в България. Те смятат, че към момента има заплаха за тях в Република Северна Македония при евентуално тяхно завръщане, обясни Милков.

Предстои среща на Пендиков със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, на която да бъде уточнено в каква степен и дали на него му е нужна охрана на територията на страната ни, за да не стане той жертва на провокация, каза още министърът на външните работи.

Николай Милков изрази надежда за бързо решаване на въпроса с гражданството на Християн Пендиков.

Християн Пендиков беше нападнат на 19 януари 2023 г. в Охрид. На 20 януари беше

транспортиран от Република Северна Македония

до България с правителствения самолет „Фалкон“ и приет за лечение във ВМА. При приемането на Пендиков в болницата медиците констатираха множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук