Дрон
Снимката е илюстративна

На 5 януари високопостовена иранска делегация е пристигнала тайно в град Елабуга, Татарстан, намиращ се на 960 км източно от Москва информират израелски специализирани източници. Плановете са да се отговори на руското искане за създаването на нов, супердрон, който да е чувствително по-боеспособен във военните действия в Украйна. Идеята е да бъде по-бърз и по-безшумен от доставените досега Шахид-136.

От руска страна е констатирано без огромен ентуасиазъм, че до този момент украинската ПВО е свалила 540 от доставените до този момент 1000 ирански дронове. Това е причината те да не осигуряват достатъчно надеждна въздушна подкрепа на сухопътното настъпление, което до този момент се характеризира с огромни човешки загуби. Както стана видно, иранските дронове са много евтини, но твърде шумни и могат да бъдат свалени дори с лекострелково оръжие от земята.

Иранската делегация се е ръководела от бригаден генерал Абдулла Мехраби – ръководител на отдела за аерокосмически изследвания и за самостоятелен джихад към Корпуса на ислямските гвардейци /КИГ/ и Гасем Дамавандиан, главен изпълнителен директор на иранската военна индустрия към КИГ, която произвежда повечето ирански дронове.

В рамките на един ден двете страни са се договорили да започнат строежа на фабрика за супердронове в града на река Кама. Съвместният проект ще струва около един милиард долара. Идеята е да бъдат произведени около 6000 дрона годишно. Срокове за завършването на проекта не са посочени.

Част от дрон, свален близо до Купянск, Харковска област, през септември 2022 г. и считан от Украйна и различни експерти за Шахед-136, произведен в Иран
Част от дрон Shahed-136, произведен в Иран, свален близо до Купянск, Харковска област, през септември 2022 г

Според израелските източници тази новина предизвиква загриженост не само в западните страни, но и в Израел. В същото време според договореностите Русия се ангажира да предостави на Ислямската република руски оръжия /предимно Су-35, от покупката на които съвсем наскоро се отказаха Египет и Индонезия, поради неудовлетворителни показатели на антирадарните съоръжения по време на военните действия в Украйна/, но и на инженерни специалисти. Последните щели да инструктират иранските офицери в начина на използване на западното оръжие, което руснаците са пленили от украинските сили. В това число се споменава и за модерни ПВО системи, предоставени от САЩ за отбраната на Киев.

Подбраното място за изграждането на новата оръжейна фабрика е интересно

Очевидно се възприема като достатъчно сигурно, но и с развита инфраструктура на военно-промишления комплекс. В столицата на Тарарстан, Казан, през 1955 г. е роден настоящият началник на Генералния щаб на руската армия и командващ военните действия в Украйна генерал Валерий Герасимов. Там той е завършил Казанското висше командно танково училище. В същото време град Елабуга, наброяващ малко над 70 000 души, е основан от волжко-българския хан Ибрахим I бен Мохамед /1006-1026/, чийто паметник е открит през 2007 г. на един хълм над селището. Градът е известен още със своята рок група „Барадж“, чийто членове заявяват, че не са татари, а волжки българи.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук