Йордан Цонев

„На България се пречи да излъчи редовно правителство“.

Това каза днес от парламентарната трибуна дългогодишният народен представил и „острие“ на Движението за права и свободи Йордан Цонев в пламенна реч срещу политическите анализатори, които според него единствено говорели кой с кого не може да се коалира.

Речта на Цонев бе насочена именно към медиите и политическите анализатори, които според него били „говорещи глави“ и казвали какво не може. Цонев обвини за невъзможността да се състави кабинет и „едни „евроатлантици“, които според него „заблуждават чуждестранните ни партньори“.

„Почти всички избиратели на всички партии искат от нас това“, каза още Цонев, имайки предвид редовно правителство.

Ако ДПС толкова се вълнува от това да има редовно правителство, може би следва да отправи упреците си към първата политическа сила, която носи основната отговорност да състави кабинет – ГЕРБ, тъй като по всичко личи, че възможности за редовно управление има, но няма желание от тяхна страна.

ГЕРБ биха могли да се коалират с ДПС, БСП и „Български възход“ без проблем. По говоренето на партиите не е толкова трудно да разберем, че ако преценят, биха могли да намерят риторичната опаковка да оправдаят един такъв съюз.

Защо обаче ДПС да упреква ГЕРБ, когато може да упрекне „Продължаваме промяната“, а още и „Демократична България“ – сякаш те са виновни за липсата на сформирано парламентарно мнозинство.

Със своите 53 народни представители ПП не биха могли да формират мнозинство, а имайки предвид, че не спечелиха изборите, не те носят отговорността за това. Отговорността за формиране на мнозинство е на ГЕРБ, които обаче изглеждат заинтересувани много повече от предсрочни избори с хартиени бюлетини, отколкото от редовно управление.

Възниква и въпросът защо Йордан Цонев така яростно защитава идеята за редовно правителство, обвинявайки ПП за неговата невъзможност, след като всъщност основната вина е в ГЕРБ. Прехвърля ли вината от ГЕРБ към ПП? И защо може да го прави? Дали и Цонев не влиза в кампанията на ГЕРБ „да идем силни на избори с хартия, като опитаме да внушим, че „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са виновни, че няма правителство“?

Йордан Цонев, колкото и пламенно да говори, не заблуждава никого. Отговорността за съставянето на кабинет е на ГЕРБ. Никакви посолства, анализатори, „обществената среда“ – по думите на Цонев, нито пък ПП и ДБ, могат да са виновни, че ГЕРБ сякаш предпочитат да отидат на нови избори с хартия, вместо да съставят кабинет.

ГЕРБ може да състави кабинет, стига да пожелае. И е редно да си даваме сметка, че ако идем на нови избори – отговорността е на ГЕРБ.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук