Народно събрание, бюджетна комисия

Парламентарната Комисия по енергетика днес прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров петрол, превозван по море и на петролни продукти с произход от Русия или изнесени от Русия. Предложението е внесено от Мустафа Карадайъ и група народни представители от ДПС. Проектът идва на фона на намеренията на служебното правителство да предостави на „Лукойл“ възможност да продава на трети страни горива, произведени у нас от руски петрол.

В законопроекта се предлага забрана на износа за суров петрол и нефтопродукти – горива, които са произведени от руски петрол. Предвижда се законът да влезе в сила на 5 декември 2022 година, когато влиза и в сила европейската дерогация за ембарго върху руски петрол, от което България получи изключение до края на 2024 година.

Комисията днес трябваше да гледа и проект на решение на „Продължаваме промяната“, сходно с предлаганото в законопроекта на ДПС.

Проектът на решение за прилагане на дерогацията от 05.12.2022 г. с оглед намаляване цените на горивата на вътрешния пазар на ПП пък би задължило Министерския съвет да следи, че горивата, произведени у нас от руски петрол, ще се продават само на вътрешния пазар. В проекта се посочва още, че би следвало цените на горивата у нас да се регулират, като с допълнителен данък се облагат свръхпечалбите от продажба на горива. Дава се и срок от две седмици след гласуване на решението министърът на енергетиката да даде отчет какви мерки са взети.

Имайки предвид, че решенията на Народното събрание се приемат с едно гласуване в пленарна зала, докато законите трябва да бъдат гледани два пъти в комисия и да се гласуват два пъти от народните представители в пленарна зала, е странно, че Комисия по енергетика преценява да разгледа приоритетно проекта на закон на ДПС, вместо проекта на решение на ПП. Очевидно е, че законът на ДПС трудно може да бъде приет преди 5 декември, когато влиза в сила дерогацията и когато в самия законопроект е записано, е законът трябва да влезе в сила.

Очевидно е също, че време декларацията да бъде гласувана дотогава обаче има. 

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук